Roy Hilmar Svendsen

Politiet har den siste uken drevet en intens jakt på gisseltakerne i hele Sør-Norge. De to mennene i 20-årene ble pågrepet i Oslo tirsdag ettermiddag. Få timer senere tilsto de å stå bak ranet.

— Vi ser svært alvorlig på saken og brukt store ressurser på etterforskningen, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikts seksjon for vold- og sedelighetsforbrytelser.

Bundet i bilen

Klokken 22.30 forrige mandag. En 36 år gammel kvinne låser seg inn i bilen sin på parkeringsplassen i Kaigaten. I neste øyeblikk blir hun offer for en forbrytelse så brutal og kynisk at den sjokkerte selv garvede ransetterforskere.

— Ranerne truet henne med kniv. Hun ble tvunget til å gi fra seg både kredittkort og kode, sier Leganger.

Den ene raneren holdt kvinnen innesperret i bilen. Den andre gikk til minibaken for å ta ut penger, men ble skuffet da han sjekket saldoen - kvinnens konto var bunnskrapt.

I stedet for å la kvinnen gå, dro ranerne henne med på tur fra minibank til minibank, i påvente av at det skulle komme inn kroner på kontoen.

— Hun ble bundet og lagt bak i stasjonsvognen. De forsøkte også å kneble munnen hennes, men ga opp forsøket da hun ble uvel, sier Leganger.

Turen gikk til Åsane og tilbake til sentrum.

I mer enn to timer var kvinnen hjelpeløst gissel i sin egen bil.

— De etterlot henne til slutt i bilen på Nygårdstangen. Fornærmede lå en stund helt rolig. Da det ble helt stille, kom hun seg løs og gikk til Legevakten.

Bilen kollapset br/> Heldigvis for politiet etterlot ranerne spor etter seg. Et bilde tatt av overvåkingskameraet ved minibanken i Kaigaten ble sentralt i etterforskningen.

— Vi kunne delvis følge bevegelsene deres fordi de forsøkte å ta ut penger med kvinnens bankkort.

Noen dager etter ranet ble kortet forsøkt tappet i Hemsedal. Kort tid senere fikk politiet melding om at en eldre, polskregistrert bil hadde tatt kvelden i Hallingdalen.

Da bilen kollapset, hadde ranerne fått hjelp og fortalt at de var på vei til Oslo. To etterforskere fra Bergen dro østover, og kort tid senere var de to polakkene lokalisert i hovedstaden.

De to mennene, som er 21 og 26 år gamle, ble fremstilt for varetektsfengsling i dag. Begge to har innrømmet straffskyld, og vedtok fengsling i fire uker.

- Desperat handling

Advokat Jostein Alvheim, som forsvarer 21-åringen, forteller at hans klient er svært lei seg, og var veldig bekymret for den 36-årige kvinnen etter episoden.

— Hendelsen fremstår som en desperat og tankeløs handling for å skaffe seg penger til å kunne dra hjem til Polen. Dette var verken planlagt eller veloverveid, og de hadde aldri til hensikt å skade kvinnen, sier Alvheim til bt.no.

Påtalemyndigheten er ferdige med etterforskningen, og det er godt håp om at de to kan bli stilt for retten og dømt i løpet av forholdsvis kort tid.