Hordaland ligger på topp i landet når det gjelder å benytte arbeidskraft fra EU/EØS, og vil trenge enda flere utenlandske arbeidstakere i fremtiden.

Trives godt Svenske Carl-Johan Blomberg (22) jobber som servitør på Logehagen ved Wesselstuen, og det har han gjort siden han kom til Norge høsten 2008.

— Jeg kom egentlig fordi jeg var lei av mitt opprinnelige yrke som snekker og ville prøve noe nytt. Jeg har ikke angret et sekund på at jeg valgte Bergen og Norge. Bergen er en trivelig by, særlig på sommerstid, og lønnsnivået her i landet er atskillig høyere enn vi er vant til i Sverige, sier han.

Etter halvannet år i jobb i Bergen har han tjent så bra at han snart skal på jordomseiling med kjæresten.

Flere kommer etter Blomberg er ikke alene svenske om å søke jobblykken i Bergen. Da vi var innom jobben hans på uteserveringen i går, traff vi ikke mindre enn to andre svensker som hadde kommet til Bergen i samme ærend.

Den ene hadde for lengst fått seg jobb. Tre dager i Bergen var nok til å få servitørjobben i boks, etter seks måneders forgjeves jobbsøking i Sverige.

Den andre var nyankommet og hadde nettopp startet jakten på drømmejobben. Barnehage var førstevalget hans.

Flere trenger arbeidskraft En undersøkelse som er gjennomført for Nav EURES viser at 38 prosent av bedriftene i Hordaland har benyttet seg av arbeidskraft fra ett eller flere EU-land i løpet av det siste året.

De siste par årene har polakkene toppet listen i private bedrifter i Hordaland. På det meste ble det anslått at det var omkring 12.000 polakker i arbeid i hordalandske bedrifter.

Håvard Grov, leder for Nav EURES i Hordaland, sier at en stor del av polakkene nå har reist hjem. Mange av dem var ansatt i byggebransjen og verkstedsindustrien, og har hatt problemer med å holde seg i jobb det siste året.

— Nå kan det riktig nok se ut som det er på gang en snuoperasjon i byggebransjen, og at det kan dukke opp flere jobber. Verkstedsindustrien og annen industri er derimot svært usikre områder i tiden fremover, selv om det fortsatt er etterspørsel etter flinke mekanikere og andre fagarbeidere, sier Grov.

Siger over fjellet Svenskene derimot, er på fremmarsj. De utgjør nå den største gruppen av arbeidsinnvandrere til Norge, og begynner å komme over fjellet til Vestlandet også.

— Svenskene er etterspurt arbeidskraft på grunn av språket, og har få problemer med å få seg jobb. Hittil har de fleste av dem ikke trengt å reise lenger enn til osloområdet. Nå begynner andelen av svensker å øke i storbyene utenfor østlandsområdet, deriblant Bergen, uten at vi har konkrete tall for hvor mange som har kommet hittil, sier Håvard Grov.

Et tøft arbeidsmarked i Sverige og bedre lønninger i Norge er agnet som drar svenskene til Norge. 10.000 kroner opp i månedslønn er ikke uvanlig når man krysser grensen.

Tidligere om årene var en god del svensker sysselsatt i fiskeindustrien på Vestlandet. Nå blir de fleste ansatt i hotell- og restaurantnæringen eller helsesektoren.

Vil øke Næringslivets bruk av EU-arbeidskraft har vært stabil i Hordaland de siste par årene. 35 prosent av bedriftene mener det er sannsynlig at de vil bruke arbeidskraft fra EU også i kommende år. For ett år siden sa 34 prosent det samme.

Stadig flere bedrifter er godt fornøyd med EU-arbeidskraften. Mer enn ni av ti arbeidsgivere mener dette. Fast ansettelse er mest brukt, etterfulgt av midlertidig ansettelse og innleie fra vikarbyrå.