• Det sier seg selv at store istapper kan utgjøre en fare for fotgjengere, sier Terje Hilland i politiet.

Kombinasjonen av varmegrader om dagen og kuldegrader om natten kan føre til ustabile forhold på de mange tak rundtom i byen. Det fører igjen til at istappene vokser, og før eller senere må disse komme ned.

Da gjelder det å ikke stå i veien for dem.

Kan være farlig

I dag har bt.no fått inn flere bilder fra engasjerte lesere som har kommet over store istapper hengende fra bergenstak. Og når vi nå går mot mildere temperaturer, kan disse utgjøre en trussel mot forbipasserende.

Politiet ber huseiere fjerne snø og istapper som kan være farlig for fotgjengere.

En egen fotpatrulje fra politiet går nå rundt i sentrum og pålegger huseiere å rydde tak for istapper og snø som kan treffe forbipasserende.

— Det sier seg selv at store istapper kan utgjøre en fare for fotgjengere. Disse vil vi ha bort og det er huseiers ansvar, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Måtte fjerne pol-is

Ved Vinmonopolet i Valkendorffs gate måtte politiet sperre av fortauet slik at mannskaper fikk ryddet unna snø og is fra taket.

— Vi har fått flere meldinger blant annet fra Bergen Parkering om snø og is som faller ned på fortau, sier operasjonslederen.

Politiet har fått melding fra brannvesenet om at de kan rykke ut med snorkelbiler for å fjerne is og snø som utgjør en fare for publikum.

— Hittil har det ikke vært nødvendig, men vår fotpatrulje har fokus på dette og gir beskjed til huseiere dersom de observerer tak hvor det ligger mye snø, sier operasjonslederen.

Politiet vurderer fortløpende om det er nødvendig å stenge fortau.

Bør huseiere i sentrum bli flinkere til å fjerne snø og is fra takene sine? Diskutér saken nedenfor.