Stephan Kjerstad er en av Norges beste pokerspillere. 22-åringen kommer opprinnelig fra Ålesund, men har bodd flere år i Bergen. Han skryter av Bergen som pokerby.

— Det er veldig mange talenter og gode spillere her. Ikke minst fra gamle dager, selv om en del av dem har trukket seg tilbake.

Kanskje ikke så rart. I løpet av en kveld kan en profesjonell pokerspiller tjene mer enn de fleste av oss drømmer om å vinne i Lotto. Denne uken sikret Martin Gudvangen (21) fra Sotra seg to millioner kroner under European Poker Tour (EPT) i London. Kjerstad var på den samme turneringen, uten å nå til topps denne gangen.

Pokertoppen

Etter det bt.no erfarer, er det seks virkelige gode pokerspillere i Bergen, som alle lever av spilletalentet sitt. Ifølge Kjerstad selv har han en «grei» inntekt. I 2007 betydde det nær en million kroner, ifølge skattelistene. Selv ønsker han ikke å snakke om gevinstene, men bekrefter at fjoråret var enda mer innbringende.

Bare i løpet av de ti siste dagene har Tarjei Forus (27) tjent en halv million kroner på nettpoker. Den største enkeltgevinsten sikret han seg i forgårs, da han ble 150.000 kroner rikere.

27-åringen kommer fra Stavanger, men har slått seg ned i Bergen. De siste fire-fem årene har han levd utelukkende av poker. Akkurat hvor mye han har tjent holder han tett til brystet.

— Men jeg tjener mer enn folk som jobber i Norge. Planen er å støtte meg på poker for penger resten av livet.

Andre bergensboere som har utmerket seg i pokerverdenen er Ørjan Holt (26), Karl Erik Hevrøy (20) fra Sandsli og Øyvind Eimstad Riisem (24) fra Voss. Sistnevnte vant nærmere tre millioner kroner i poker-VM for tre år siden. Hevrøy ble pokermillionær under en turnering i Uruguay tidligere i år, hvor førstepremien var på nær to millioner kroner.

Nordmenn har et godt rykte i pokerverdenen, ifølge Raymond Njerve, redaktør i Norsk Pokermagasin.

— Ganske tidlig i nettpokerhistorien var det noen nordmenn som ble veldig gode, og det har satt sine spor. Den aggressive, skandinaviske spillestilen er veldig fryktet i verden. Har man først spilt mot noen av Norges beste spillere, så behersker man alt.

Møtt med skepsis

Kjerstad begynte å spille poker allerede på ungdomsskolen, og har kunnet leve av hobbyen siden 2007. I begynnelsen ble han møtt av skepsis hos venner og familie.

— Poker har ikke noe godt renommé, selv om det er i endring. Av mannen i gaten blir det ikke sett på noe som man egentlig kan leve av. Derfor var det skepsis til at jeg ikke valgte å gå den trygge veien via utdanning. Men etter hvert som man ser at det funker, har jeg fått aksept for det, forteller Kjerstad.

Det er lidenskapen for spillet som driver han.

— Jeg begynte fordi det var veldig gøy. Det er derfor man fortsetter, samtidig som det selvfølgelig er lønnsomt. For meg er det ikke noe pliktløp. Det er fremdeles gøy.

Kjerstad tilbringer mange timer foran dataskjermen, hvor han spiller poker med folk fra hele verden.

— Jeg prøver så langt det går å opprettholde en normal døgnrytme, men spiller av og til om natten. Som pokerspiller er man jo fleksibel og trenger ikke å stå opp klokken åtte om morgenen, sier han.

Lukrativ sponsoravtale

Omtrent en gang i måneden drar også Kjerstad på storturneringer i utlandet. 22-åringen har blant annet spilt i Las Vegas, London, Monte Carlo og Barcelona.

I sommer signerte 22-åringen en sponsoravtale med spillselskapet RedKings, som gir han en rekke økonomiske fordeler. Avtalen innebærer at RedKings betaler for Kjerstads deltakelse i utvalgte turneringer, som det ellers koster mellom 40.000 og 80.000 kroner å delta i.

En slik pokerturnering kan pågå 12 timer i strekk, og krever forberedelser.

— Jeg legger meg tidlig og passer på å holde meg edru dagen før. Det gjelder å spise godt og få en god natt søvn, sier Kjerstad.

I turneringer spiller han stort sett mot likesinnede; menn i 20-årene er tungt overrepresentert, selv om det stadig kommer flere kvinner inn i miljøet.

- Helt sinnsykt

Også Tarjei Forus har deltatt i en del storturneringer, men spiller vanligvis på nettet. Da han først ble hektet brukte han 14 timer fremfor dataskjermen hver dag, men nå varer en arbeidsdag vanligvis bare fire timer.

— Jeg spiller veldig safe, taper ikke, men vinner heller aldri særlig stort. Jeg vinner jevnt og trutt, og har aldri hatt en tapsmåned. Lønnen min er tryggere enn en statsansatt, sier Forus.

Han føler seg svært heldig som har gjort et godt levebrød ut av hobbyen sin.

— Jeg spiller fordi jeg synes det er gøy, ikke for å tjene penger. At jeg tjener så mye på det jeg elsker, er helt sinnssykt.

Ifølge ham selv lever han ikke noe utsvevende liv.

— Jeg bruker nesten ikke penger, men har investert i bolig og sparer på høyrentekonto.

- Hvordan lykkes man som pokerspiller?

— Det jeg er aller best på, er disiplin. Jeg er god på å velge spill, og flytter hvis jeg spiller dårlig. For å bli så god må du spille tusenvis av hender, selv har jeg sikkert spilt millioner av hender. Det dreier seg om å ta en kalkulert risiko, lese spillet og vite hvordan folk tenker. Kunsten er å vite når folk bløffer.

Anbefaler ikke pokerlivet

Kjerstad er enig i at man ikke kommer utenom mengdetrening for å bli en god pokerspiller.

— Erfaring er gull verdt. Men i forhold til da jeg begynte å spille, er det mange flere hjelpemidler tilgjengelig nå. I pokermiljøet er det blitt en egen business å lære folk å spille, man kan få råd og hjelp fra erfarne spillere. Det finnes også dataprogram som sporer hvordan folk spiller og registrer mønster man kan bruke i spillet.

Kjerstad har foreløpig ingen planer for studier, og satser på å leve av pokeren også i fremtiden.

— Jeg håper å klare å opprettholde de gode resultatene. Om det ikke går bra, må jeg finne noe annet å gjøre. Men akkurat nå bekymrer jeg meg ikke det for det.

Likevel vil han ikke anbefale andre å satse på en pokerkarriere.

— Selv om jeg trives med det, vil jeg faktisk ikke anbefale det til andre. Det er blitt mye vanskeligere å leve av det, ettersom det generelle nivået er hevet. Når flere profesjonelle aktører skal dele på samme kaken, blir det tøffere.

- Hva handler poker mest om: ferdigheter eller tilfeldigheter?

— Det som har gjort spillet så populært, er at det på kort sikt har såpass stort innslag av flaks at hvem som helst kan slå hvem som helst på en gitt dag. Men over tid faller flaksmomentet bort, og på lengre sikt er det fraværende.

Tapt en halv million

Mens noen tjener fett på poker, taper andre store summer. For bergenseren Roger Johannessen (41), som går under navnet «MajorTilt» i pokerverdenen, er poker en rådyr hobby. De siste tre årene har han reist på større turneringer fire ganger i året, senest på Malta tidligere i høst. I løpet av disse årene har han ikke vunnet noe.

— Jeg har vært i nærheten, men dessverre falt ut like før.

Bare å delta i en slik turnering koster 40.000 kroner. Johannessen har dermed tapt nær en halv millioner kroner i poker de siste årene.

— Jeg sa til familien at om jeg ikke cashet på Malta, så må jeg vinne i Lotto for å være med flere ganger.

Men engasjementet for poker legger han ikke fra seg.

— Jeg elsker å engasjere og arrangere. Når jeg ikke er god nok spiller selv, så får jeg se om jeg kan lage det gøy for andre, sier Johannessen, som årlig arrangerer pokerturneringer i Bergen.

I fjor deltok 539 spillere i det som var den største turneringen i Norge noen gang. Det lokale næringslivet sponser premiene, slik at arrangementet er gratis for deltakerne. I november steller Johannessen i gang ny pokerfest i byen.

— Jeg liker at folk kommer seg bort fra pc-en og ut av hjemmet, hvor de kan møte andre med samme hobby i lovlige former.

PRIVAT
PRIVAT
PRIVAT
PRIVAT