Politiet følte seg sikre på at de hadde tatt ranerne da de pågrep to menn i 20-årene. Men noen dager etter at den ene av dem ble varetektsfengslet i full isolasjon, ble han sluppet løs. Det fantes ikke noen ledig celle.

— Det blir nærmest umulig for oss å gå videre med saken når den siktede slipper ut og får mulighet til å tilpasse forklaringen sin. Det er ødeleggende for etterforskningen, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Pengene tapt

I april ble saken henlagt av statsadvokaten. Pokerspilleren (22) kan se langt etter pengene han oppbevarte i safen på hybelen.

— Jeg skjønner ikke helt hva politiet har tenkt på, sier 22-åringen, halvannet år etter at han ble overfalt i sitt eget hjem av tre maskerte menn.

— De må vel ha vurdert ganske nøye hvem av fangene som skulle slippes fri. «Vi slipper ut han som banket og ranet en fyr som lå og sov». Var det sånn de tenkte? Det må vel ha vært noen som satt inne for mindre alvorlige saker, sier 22-åringen.

Natt til 15. mai i fjor våknet han plutselig av et voldsomt bråk i stuen. Klokken var om lag tre om natten.

— Jeg rakk ikke å komme meg opp av sengen, før de hoppet på meg. De var maskert med finlandshetter, mørkkledde, og snakket gebrokkent engelsk. Jeg ble helt sjokkert. Den ene slo løs på meg mens han ropte «where's the money». De fant safen og løp ut med den, sier han.

Pokergevinster

Pengene – over 200.000 kroner – stammet blant annet fra pokergevinster 22-åringen hadde spart opp over flere år, forteller han.

— Det var idiotisk å ha så mye penger hjemme, og jeg ble faktisk advart av venner. Men jeg så ikke for meg at noe sånt som dette kunne skje.

Etter ranet vekket han sin far, og begge to løp ut på gaten. Etter noen minutter møtte de en nabo, som hadde gjort en viktig observasjon. Han hadde sett to menn som bar på en safe. Han hadde også notert registreringsnummeret på bilen.

Samme natt dro far og sønn til politistasjonen for å levere anmeldelse. Det første politiet gjorde var å sjekke hvem bilen var registrert på.

— Navnet sa meg ingenting, men da jeg hørte hvem sønnen hans var, falt brikkene på plass. Jeg kjente ham fra før, og han har en forhistorie. Politiet mente de hadde en god sak, sier pokerspilleren.

Sluppet etter ett døgn

Da den 24 år gamle mannen ble pågrepet og varetektsfengslet, hevdet han at han hadde lånt bort bilen da ranet skjedde. Han ville ikke si til hvem. Senere ble en annen 24 år gammel mann pågrepet. Det viste seg å være en kamerat av offeret. De to har blant annet deltatt på pokerturneringer sammen.

— Jeg ble sjokkert og forbannet. Jeg visste at han hadde økonomiske problemer, men jeg trodde aldri han ville gå så langt. Noen timer før ranet ringte han meg og spurte om jeg hadde noen planer for kvelden, om jeg skulle ut på byen. Nå skjønner jeg hvorfor, sier 22-åringen.

Kameraten ble varetektsfengslet i to uker i full isolasjon.

— Hensikten med brev- og besøksforbud er at vi skal kunne konfrontere den siktede med det andre personer sier, uten at de får mulighet til å samkjøre forklaringene sine, sier politiadvokat Bilberg.

Men etter fire døgn i politiarresten, ble barndomsvennen sluppet fri. Det fantes ikke ledige varetektsplasser i fengselet. Mangelen på celler har vært et vedvarende problem for Hordaland-politiet i årevis.

Løslatelsen førte til at politiet la bort saken.

- Utrolig

— Vi har knappe ressurser og må prioritere saker som vi har mulighet til å løse, sier Bilberg.

Han skjønner godt at pokerspilleren er frustrert over henleggelsen.

— Vi politijurister får i perioder daglig spørsmål fra ledelsen om vi har noen å løslate for å gjøre plass til dem som er pågrepet i de mest alvorlige sakene. Det ble nok gjort i dette tilfellet også. Det er en politisk avgjørelse at vi ikke skal ha flere varetektsplasser og bedre kapasitet, sier Bilberg.

De to 24-åringene forklarte i avhør at de var på vorspiel sammen med tre andre, og at de ble værende i leiligheten hele natten.

— Det er utrolig at de slapp unna med det, sier ransofferet.

— Jeg skjønner ikke at de kan påstå at de lånte bort bilen, og så nekte å si hvem som lånte den. Det er mulig politiet har gjort det de kunne, men når folk nekter å forklare seg synes jeg de burde vært presset mye hardere i avhør.

22-åringen har fortsatt med pokerspill, og sier han livnærer seg av det. Men gevinstene havner ikke i safen.

— Jeg har sluttet å oppbevare mye penger hjemme. Jeg er blitt mye mer forsiktig.