— Han lå midt i veien i våtdrakten og ropte «ring ambulanse, ring ambulanse», sier bonden Morten Bjørnstad på Herdla på Askøy.

At ingen er blitt skadet i uværet på Vestlandet den siste uken, er ikke helt riktig. Geir Inge Kirkeli (46) brakk beinet på to steder da han utfordret naturkreftene utenfor Herdla på Askøy tirsdag ettermiddag.

Bergen brettseilerklubb har sin hovedbase på øyen, og brettseilerne møtes jevnlig her, siden Herdla har en gunstig vindstatistikk med sin beliggenhet langt mot vest.

Landet forkjært

Men denne turen, etter 25 år uten større problemer, kommer Kirkelid sent til å glemme.

— Jeg hadde vært sammen med tre andre, men bestemte meg for å fortsette på egen hånd. Jeg hoppet på en bølge og landet forkjært. Så merket jeg at foten sto 90 grader feil, sier han fra sykesengen på ortopedisk avdeling på Haukeland.

Vinden blåste fra land. Det hjalp ikke at han hadde med nødbluss.

— Det var litt dis og ingen så meg. Jeg koblet fra seilet og padlet innover på brettet, sier 46-åringen.

Ingen hjemme

Etter stor møye kom han seg til land, men problemene var ikke over. Han befant seg på den mest værharde siden av Herdla, på vestsiden der det er spredt bebyggelse.

Han kunne ikke gå og måtte kravle oppover en bakke til en husklynge. Ingen var hjemme.

— Det tok meg halvannen time. Det var en anstrengelse, sier Kirkeli.

Etter hvert fikk han kontakt med en polsk kvinne, som leier en liten hytte av Morten Bjørnstad. Kvinnen ringte Bjørnstad.

— Jeg hadde ikke funnet ham ellers, så det er ikke noen heltedåd jeg har vært med på, sier bonden som også måtte redde en mann med ankelbrudd for et par år siden.

— Du blir liten på sjøen på havet alene med knekte føtter. Inge Kirkelid sa at han følte at han kom til å besvime i havet. Det var kaldt, det er jo november snart, understreker Bjørnstad.

Aldri mer alene

Han kjørte den uheldige surferen til Ravnanger, der ambulansen kom dem i møte.

Kirkeli har allerede takket sin redningsmann, som også fant brettet. Seilet er det verre med.

Han sier han aldri opplevd verre skader enn «et par utslåtte tenner» tidligere, men nå har han fått en lærepenge.

— Jeg har vært der mange ganger før, men jeg vil nok ikke gå ut i slikt vær igjen. Og jeg skal ikke surfe alene, sier han.