• Kan jeg få snakke med Kurt Nilsen? - Han gir ikke intervju lenger, men du kan prøve å ringe senere, sier damen hos plateselskapet.

ER DET IKKE utrolig mange kjendiser for tiden? Det popper stadig opp nye. De trenger ikke lenger være spesielt dyktige til å synge, slik som Kurt. Noen ganger holder det at de har tatt seg en fest og hatt litt sex foran fjernsynskameraene. Kanskje er det vårt umettelige behov for å bli underholdt som produserer kjendiser i ekspressfart. Mange går rundt og venter på at noen skal oppdage dem. Slik at de også kan få sitt eget tv-program. Men noen ganger er det kanskje skjebnen?

«WELCOME MR. PRESIDENT!» Bill Clinton stanser opp på Slottsplassen akkurat der 4. klassingene fra Uranienborg skole og læreren deres har fått anvist plass. Niåringene er høflige og søte. Lærer Ingeborg Heldal er jammen ikke verst hun heller.

Fjernsynsbildene av mørkhårede Ingeborg og den gråhårede presidenten gir seerne en deja-vû-opplevelse. Bildene i avisene neste dag er en bekreftelse. Ingeborg Heldal fra Brøttum i Hedemark likner Monica Lewinsky på en god dag.

SAMME KVELD ER Ingeborg gjest hos Knut Olsen i Redaksjon 21.

— Nå skjønner jeg ikke at jeg torde, men den gang tenkte jeg det var en mulighet til å vise at jeg var en oppegående kvinne som var beordret ut på jobb med klassen min, og ingen bimbo som gjerne ville hilse på presidenten og derfor dro med ungene på Slottsplassen, forklarer Ingeborg Heldal.

Hun sa også ja til å stille som gjest i et talkshow i Nederland, på bakrommet møtte hun Uri Geller, for øvrig fremdeles opptatt med å bøye skjeer.

— I studio hadde de bildet av Clinton og meg forstørret til fire ganger seks meter, det var helt surrealistisk. Siden plukket Skavland-reseacherne opp at jeg hadde vært gjest i Nederland og syntes det var en artig historie. Dermed ble jeg invitert til Skavland. NRK-sjefen i Troms så meg på tv og syntes jeg så søt og morsom ut, så jeg fikk tilbud om å komme til Tromsø på audition, forteller Ingeborg.

ALT SKJER iløpet av to, tre uker etter det 45 sekunder lange møte med den amerikanske presidenten. Ingeborg får jobb som tv-programleder for «Ryk eller reis». At hun faktisk har jobbet i NRK tidligere, er det ikke mange som vet.

Siden har hun vært programleder for «Påskemorgen» i tre år, reporter på dansegalla og jobbet med research i NRK. Nå er Ingeborg ferdig med første året på Journalisthøgskolen, for tiden har hun praksis i tv-sporten i NRK.

- PÅ BILDET som scanpixfotografen tok av presidenten og meg på Slottsplassen, lignet jeg veldig på Monica Lewinsky, det satte i gang en kjedereaksjon som førte med seg mye gøy. De første dagene var overveldende og det var litt skummelt med alle forespørslene. Første gang det gikk opp for meg at jeg var blitt kjendis, var da Dagbladet hadde intervju med meg i tv-bilaget. Det var moro å få oppleve glossy intervjuer i Henne, Elle og KK og bli tatt fine bilder av, sier Ingeborg.

Nå har hun hemmelig telefonnummer etter å ha fått noen grisete telefonsamtaler og trusler inn i øret sene nattetimer. Ellers legger ikke Ingeborg lenger merke til nysgjerrige blikk fra folk som kjenner henne igjen.

— I begynnelsen følte jeg meg litt overkjørt av en dampveivals, litt sånn sjokkskadet av all oppmerksomheten. Jostein Gaarder sa en gang at han så på meg som en slags askepott, selv om jeg ikke fikk noen prins. I ettertid er jeg kjempeglad for at jeg fikk hilse på presidenten, jeg hadde ikke vært der jeg er i dag, hvis det ikke hadde skjedd. Kanskje hadde jeg uansett skiftet beite, men ikke så raskt, sier Ingeborg.

HAN VAR MANAGER for Sissel Kyrkjebø da hun ble berømt bare seksten år gammel. Rune Larsen forberedte henne på pressens naturlov.

— Først dyrker de deg, siden vil de ta deg. Pressen er ganske nådeløs. Jeg har selv vært journalist i ti år, og vet hvordan spillet er. Men egentlig var ikke media så stygg mot Sissel. Jeg introduserte henne også for Strømmestiftelsen for å gi henne et perspektiv. Musikkbransjen kan være veldig selvnytende. Har du matet et lite barn i slummen, vet du hva som er uendelig mye mer viktig enn listeplasseringer og platesalg, sier Rune Larsen.

EN RUS på godt og vondt. Slik karakteriserer psykolog Hedvig Montgomery opplevelsen av å bli kjendis over natten. Hun er ansvarlig for oppfølgingen av deltakerne både til årets Robinson-ekspedisjon og Farmen.

— I utgangspunktet har alle en sunn drift etter å bli sett og bekreftet for den vi er. Vi mennesker er laget for å drømme. Får du for en gangs skyld i livet anledning til å blomstre, så nyt det, men vær klar over at det bare er for en periode, understreker Montgomery.

TYVE MINUTTER senere er jeg igjen på tråden til plateselskapet.

— Kurt er opptatt, nå må vi fokusere på å få ut album, sier Cecilie Torp-Holte som er produktansvarlig i plateselskapet.

— Men Kurt sa jeg kunne si at han har det veldig gøy og at han har det veldig fint, og at foreløpig er det kun moro. Han har gitt så mange intervjuer, en gang må det slutte.

HAR IKKE TID: Det er platesignering og studio for Kurt Nilsen nå, intervju er bare å glemme.