• Vi må finne ut hvorfor dette skjedde, sier kapellan i Åsane nye kirke.

Naboene til Åsane nye kirke lurte på om klokkeren hadde tatt feil av dagen. 1. juledag klokken 17.00 begynte kirkeklokkene, og det tok ikke slutt før etter en time.

— Det var et minutts mellomrom, så fem minutter med klokkespill, før et minutts pause igjen, sier en tipser til BT.

Han mener det skal være ro i julen.

— Det er 24. desember at julen skal ringes inn, dette bør dere ta opp med presten. I julen skal det være ro og ikke bråk, skriver tipseren.

- Ikke plagsomt

Tipseren bor like i nærheten av kirken, og måtte kikke ut av vinduet for å se hva det var som fikk klokkene til å kime også på 1. juledag.

— Jeg lurte på om det var noe som skulle skje, men det var ikke én bil på parkeringsplassen, da skjønte jeg at det måtte være en feil, sier tipseren.

Cirka klokken 18.00 ble det stille fra kirken.

— Jeg er vant til at det ringer inn på søndagene og på julaften, men det er ikke plagsomt, sier tipseren.

- Teknisk feil

Kapellan Rolf. A. Rasmussen regner med at det er en teknisk svikt som har gjort at klokkene har slått seg på. Han fikk selv vite om det på telefon.

— Klokkene har stilnet. Jeg har tatt saken videre og vi må finne ut hvorfor det skjedde. Dette må vi unngå, folk skal få ha sin helligdagsfred, sier kapellanen.

Han tror det sannsynligvis er klokkespillet fra julaften som har slått seg på.

Ringing, kiming og klemting

Det finnes faktisk regler for bruk av kirkeklokker. Det skilles mellom ringing, kiming og klemting. Under alle høytidsdager som ved jul, påske og pinse kan man høre kiming, som er lyden av fest og høytid. Da slår kirkeklokkene i rask takt. Ved vanlige søndagsgudstjenester er det ringing som er vanligst - da svinger klokken på sin egen aksel. Ved sorg og i begravelser hører man klemting, en mer langsom takt fra klokkene. Det er også lovfestet at lokale skikker for ringing skal bevares.