ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

Kristine Knappskog (17) skvetter til når telefonen ringer. Det er hun som får inn og deler ut jobbene ved Ungjobb i Åsane. Ved hjelp av Ungjobb får arbeidssøkende 13-17-åringer i Bergen hjelp til å finne sommerjobb.

Sist mandag bevilget bystyret en million kroner for å bruke på ung jobbing fra Ungjobb. Dermed skal søppel bli plukket og Bergens grøntområder bli fiffet opp. Allerede rett over helgen starter kommunen å gi oppgaver til hele grupper av ungdom.

– Vi får kombinert både å gi arbeid til ungdom og få en renere by, sier Rune Hesjedal ved kommunens Grønn etat. Ordningen varer frem til Ungjobb-kontorene stenger på seinsommeren.

Venting hele dagen

Før den tid er det først og fremst private hager som skal bli friserte. Tilbake i Åsane har dagens første oppdragsgiver bestilt en person til å rydde i hagen.

– Jeg skal sende en med en gang, jeg, sier Kristine og legger på røret.

– Det blir mest av hagearbeid, maling og vasking. Egentlig alt mulig, sier jobbformidler Kristine mens hun tar imot innfylte skjemaer fra dem som har kommet. De åpner kontoret hver dag klokken åtte. Ti over åtte var allerede jobbsøker nummer 22 på plass.

– I fjor var det så stor pågang at jeg også steppet inn innimellom telefonene, sier Knappskog.

Men i dag går det tregt. Oppdragene er savnet. I hele går ventet Linn Knutsen (15) på arbeid. I dag smiler derimot lykken. Noen minutter etter at hun har kommet inn døren, bærer det rett ut til hagejobb i Tellevik.

Igjen sitter rundt 20 ungdommer, flest jenter. De første har allerede sprettet kortstokken.

Penger til ferien

Arbeidsdagen rekker aldri å starte for de fleste håpefulle. Men for Caspar Åsheim (16) og Bjørn Ove Vad Olderkjær (15), blir den lang. På ettermiddagen treffer BT dem småsvette i en hage i Morvik.

– Vi har både hogget og flyttet på kvister. Det er jo penger. Greit til sommerferien, sant, sier Caspar. For begge er det første gang de jobber for å tjene penger. Det frister til gjentakelse. Også i dag går turen til hagen til Per Hæreid (86).

Han skryter uhemmet.

– Veldig grei ungdom. Det ser ut som de liker å jobbe. Hele ordningen er forresten veldig nyttig, sier pensjonisten.

Greit mot betaling

Det er også Grønn etat enige om. De vil dele ut områder til rydding til de fire Ungjobb-kontorene. Når en gruppe er ferdig, henter kommunens kvinner og menn bossekkene.

Fra ungdommenes synspunkt høres mer arbeid bra ut.

– Jeg arbeider gjerne, sier Caspar. Han får støtte av kompis Bjørn Ove.

– Det er kanskje litt kjedelig å plukke boss. Men det er jo penger.

SAGEUNGDOM: For Caspar Åsheim (16 t.v.) og Bjørn Ove Vad Olderkjær (15) er det innbringende med sommerjobb. Bossplukking kan de også være med på- så lenge det ligger penger i det.
Lillebø, Jan M.