UGLEBABY: Her er Smugle i begynnelsen av sommeren.
Privat

Siden midten av juni har to familier i Blomsterdalen vært fosterfamilie for en forlatt kattugle. Nå er uglen snart klar for å forlate reservefamilien sin.— Da vi fant den var den gjennombløt og pjuskete, sier Mariann Olsen.

— Den første uken var vi usikker på om den i det hele tatt ville overleve. Den var medtatt og underernært, sier Henrik Mjåtveit.

I løpet av sommeren har uglen tredoblet størrelsen sin, lært seg å jakte på meitemark og blitt flyvedyktig.

— Det er et under, sier Turid Mjåtveit, som er moren til Henrik.

Uglen har de to familiene kalt for «Smugle».

— Vi visste ikke om det var en gutt eller jente, så vi ville gi den et kjønnsnøytralt navn. Og så rimer det jo på ugle, sier Henrik Mjåtveit.

Hørte skrik fra en busk

FUNNSTEDET: Mariann Olsen viser hvor hun fant den forlatte ugleungen.
Marit Fosso

For fjerde år på rad brukte uglens foreldre hekkekassen som henger høyt oppe i et tre utenfor huset til familien Olsen.— Vi fikk med oss at ugleungene begynte å bli flyvedyktige og forlot kassen. Vi trodde først at det bare var to, sier Olsen.

Da uglene hadde forlatt kassen, oppdaget Olsen at en liten ugle var blitt igjen.

— Den skrek og hang halveis ut av kassen i tre dager. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre eller om foreldrene ville komme tilbake.

Den tredje dagen hørte Olsen at skrikene kom fra bakken.

— Det pøsregnet da jeg oppdaget uglen inn i en busk i hagen, sier Olsen.

Hun og datteren Marthe Olsen (18) fikk fisket den ut av busken og tok den med inn.

Dyreglad familie

RESERVEFORELDRE: Marthe Olsen (18) og Henrik Mjåtveit (18) har brukt sommerferien på å passe på Smugle. - I begynnelsen ga vi den mat nesten annenhver time, sier Mjåtveit.
Marit Fosso

De tre første dagene bodde uglen hjemme hos Olsen og familien, i et hamsterbur. Etter det flyttet den inn hos naboen, som hadde et ledig kaninbur utendørs.— Det luktet jo ugle over hele huset deres med en gang, så vi fant ut at den skulle flytte over til oss, sier Turid Mjåtveit.

Familien Mjåtveit har syv katter, fem kaniner, syv høner og én hund.

— Hele familien er jo glad i dyr og har vært med å passe på den. Men det er Henrik og Marthe som har hatt hovedansvaret, sier Mjåtveit.

De første par ukene bodde Smugle i kaninburet. Marthe og Henrik kuttet opp frosne mus og daggamle kyllinger som de matet den med.

— Vi tok kontakt med Akvariet, og fikk kjøpe mat derfra. Jeg tror de synes det var kjekt å få være med på å redde den, sier Henrik.

Kuttet opp kyllinger med øks

UGLEMAT: Smugle sluker fire mus eller daggamle kyllinger om dagen.
Marit Fosso

Marthe forteller at hun fikk rare blikk fra naboene da hun sto utenfor huset og kuttet opp kylllinger og mus.— Jeg så nok litt grotesk ut der jeg sto og hakket opp frosne kyllinger med øks, sier hun.

I begynnelsen spiste Smugle et halvt dyr i døgnet. Nå går det med fire mus eller kyllinger per døgn.

— Etter et par uker flyttet Smugle over i den gamle hundegården vår, som vi har laget netting over. Vi håpet at den kunne lære seg å fly hvis den fikk litt bedre plass, sier Henrik.

Nå legger de inn hele dyr til uglen. Henrik legger også inn levende meitemark i hundegården, slik at den kan lære seg å jakte på levende bytte.

— Det har vært vanskelig å få tak i informasjon om hvordan vi skulle behandle uglen. Vi har snakket med flere forskjellige som har peiling på ugle, og fått litt tips og råd fra hver av dem, sier Marthe.

De to familiene forteller at de har lært kjempemye om ugler i sommer.

— Du kan kalle oss uglesentralen, spøker Marthe.

Imponert ornitolog

PJUSK I PELSEN: Smugle var våt og medtatt da den ble funnet.
Privat

18. juni var ornitolog Arild Breistøl på besøk hos Smugle for å ringmerke den.— Jeg ble veldig imponert av å se arbeidet de hadde lagt ned for å redde uglen. Opplegget med kaninburet og senere hundegården virket nesten profesjonelt, sier Breistøl.

Det er alltid vanskelig når mennesker må overta den rollen som fuglens foreldre skulle ha hatt.

— Da går fuglen glipp av viktig lærdom fra sine naturlige foreldre.

Ornitologen understreker at man skal være sikker på at en fugl man tror er forlatt, virkelig er forlatt av foreldrene før man fjerner den fra naturen.

— Man bør observere dem en stund for å være sikre på at fuglen ikke lenger får mat av sine foreldre, sier han.

Håper på gjenforening

SMUGLE FLYR: Nå har Smugle lært seg å fly.
Marit Fosso

Nå håper Smugles fosterfamilier på at han kan bli gjenforent med sin egen familie.— Vi har hørt dem i skogen over veien, og at Smugle svarer. Flere ganger har vi sett uglene i bøken over hundegården, sier Turid Mjåtveit.

Mjåtveit tror dermed at Smugles familie vet hvor den er.

— Målet med pleien har vært at Smugle skal bli klar for å leve i naturen igjen. Vi kunne jo ha gjort den mer tam, men det har vi ikke ønsket.

Hun og sønnen Henrik synes det virker som om Smugle begynner å bli klar for å bli sluppet fri.

— Den har begynt å fly opp mot nettingen og ser opp mot himmelen, sier hun.

De tror de vil slippe Smugle fri i løpet av august.

— Den må bare legge på seg nok først.

I begynnelsen har familien tenkt å la døren stå åpen og legge inn litt mat i hundegården.

— Det kan sikkert være vanskelig for den å fange mat i begynnelsen.