— Det er katastrofalt at noe sånt kan skje. En person som er innlagt på psykiatrisk sykehus er veldig sårbar og lett å forlede. At en pleier misbruker det, er svært alvorlig, sier Line Ingebrigtsen, som er bistandsadvokat for kvinnen.

Sex under lufting

Kvinnen hevder at hun og pleieren innledet er forhold i september 2001. Dette varte frem til jul samme år. Kvinnen har forklart at de hadde seksuell omgang både mens hun var pasient og når hun var utskrevet.

De to skal ikke ha hatt seksuell omgang inne på selve sykehuset, men mens de var ute på lufteturer.

I ettertid har kvinnen anmeldt den mannlige pleieren fordi hun føler at han utnyttet henne, og at hun ble utsatt for et overgrep. Dette preger henne sterkt i dag.

- Grovt misbruk

Nå er pleieren tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med kvinnen.

— Dette er et misbruk av stilling av grov karakter, sier politiadvokat Beate Hamre Aasnæs i Hordaland politidistrikt til BT.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den kommer for retten i slutten av måneden.

Bistandsadvokaten kommer da til å kreve at 28-åringen må betale kvinnen 100.000 kroner i erstatning.

Gir krass kritikk

Ingebrigtsen er kritisk til behandlingen saken har fått, og ikke minst håndteringen Sandviken sykehus har gitt den. Hennes klient skal ha fortalt om forholdet til en annen pleier like etter at det var avsluttet. Han varslet ledelsen.

— Ledelsen gjorde ikke noe for at saken skulle anmeldes. Det synes jeg er merkelig. Det gikk også svært lang tid før vi fikk tilgang til dokumentene til min klient, sier Ingebrigtsen.

Hun gikk til slutt til fylkeslegen. Da var det gått et halvt år siden saken ble anmeldt.

— Fylkeslegen var da ikke orientert av sykehuset om det som hadde skjedd, og ba politiet om å bli informert, hevder Ingebrigtsen.

Hun mener det burde vært opprettet tilsynssak mot Sandviken.

Innrømmer forhold

Pleieren, som nå er tiltalt, var bare ansatt som vikar ved sykehuset, og sluttet da saken ble kjent. Nå må han forklare seg for Bergen tingrett.

— Han erkjenner å ha hatt privat og personlig omgang med kvinnen, men nekter for å ha gjort noe straffbart, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling til BT.

Han vil ikke utdype dette ytterligere. Til politiet skal 28-åringen ha forklart at han omgikk kvinnen når hun ikke var på sykehuset, og at det ikke skjedde noe mellom dem mens hun var pasient.

— Innser ikke din klient at han ikke burde innledet et forhold til en person han var pleier for?

— I retten er det straffskyld som skal avgjøres. Han mener ikke å ha gjort noe straffbart, sier Verling.