I Japans teknologiske høyborg, Tsukuba Science city, leder Yoshiuki Sankai arbeidet med robotutvikling for selskapet med navn Cyberdyne. Tilfeldigvis det samme navnet som fabrikken som produserte de dødelige Terminatorene i filmen med samme navn. Sankais maskineri er mer fredelig innrettet og skal integrere menneske og maskin, ikke utrydde dem.

Hans teknologiske nyvinning, roboten HAL 5, er like mye en drakt som en robot, og er designet for å hjelpe oss mennesker å bli sterkere, bedre og mer effektive.

Les også: Blir roboten fremtidens hjelpepleier?

Får signaler fra hjernen

— HAL 5 styres ved at den registrerer de bioelektriske signalene fra hjernen, og dermed skjønner hvilken bevegelse man ønsker å gjøre. Vi fanger opp disse fra huden og prosesserer dette. Deretter sender datamaskinen instruksjoner til de forskjellige motorene som så beveger leddene, forklarer Sankai.

Den virkelige HAL er fullstendig menneskestyrt, og vil forhåpentligvis ikke som Kubricks fiksjonsvariant vende seg mot oss. HAL 5 gir styrke og utholdenhet til å utføre oppgaver som ellers ville kreve flere personer helt i tråden med det økende behovet for effektivisering av arbeidskraft. Den er lett og manøvrerbar nok til at kontrolløren kan bevege seg forholdsvis fritt, og på steder der annet maskineri ikke kan ferdes

Under presentasjonen, som selv med en hjernestyrt robotkonstruktør i hovedrollen, har tekniske problemer, viser Sankai frem hvordan robotdrakten enkelt løfter og bærer opp til 80 kilo uten anstrengelse for brukeren. I tillegg til å forenkle løfting av gjenstander kan man like gjerne løfte mennesker, dersom de selv har problemer med å bevege seg.

Sliter også i Japan

Det japanske samfunnet står overfor mange av de samme utfordringene som det norske. En ekstremt lav fødselsrate kombinert med hurtig aldring av befolkningsmassen, og HAL 5 er tenkt å bøte på behovet for pleiere til tunge løft.

Men den har også andre funksjoner:

Vi sikter oss inn på tre hovedbruksområder, sier Sankai, rehabiliterings hjelp, egen drift, i tillegg til tungt arbeid. Drakten kan deles opp i overkropp, underkropp, eller enkeltstående ledd og kan derved hjelpe bevegelseshemmede å gå, eller bidra til å trene opp igjen skadede og syke.

Dette er langt fra science-fiction og utviklingen er kommet så langt at Sankai kan tilby drakten i flere farger i tillegg til hvit. Vinrødt metallic, blå metallic og flere andre, bare ikke rosa og gul. Ifølge Sankai har de fargene litt for mye ”funny feeling”.

ROBOTMANNEN: Professor Yoshiyuki Sankai gjorde ære på Bergen og Digital Hverdag og viste frem pleieroboten HAL 5.
Tor Erik Gregersen