Klokken er halv åtte. Ti-tolv godt voksne mannfolk står utenfor Nye Sandviksvei 65 og prater. De venter på formannen. En sigarettglo lyser i mørket. Plutselig dukker et bebartet, hektisk ansikt frem:

— Kor honen e' det blitt av kassen min? Har nåkken sett 'an? Vemund Grimstad er desperat. «Kassen» er liten og polstret og plommerød og inneholder Vemunds kjæreste eie: Beatnicks originalsingler fra 1962 til 1983 pluss 13 originale Bergen Beat-singler. Å, trøste og bære!

Vi kremter. Gjør oppmerksom på en uanselig liten plommerød sak som står uskyldig plassert øverst i trappen.

— Å, gudskjelov! Kem e' det så har satt han der?!?

Jovial mannehumring i novembermørket. Så greide de å lure Grimstad'en. Hehe.

Trenger nye medlemmer

Bergen Platesamlerklubb så dagens lys i oktober 2000. På stiftelsesmøtet stilte ti-tolv interesserte, de samme ti-tolv som i dag utgjør stammen i en klubb som til nå har vokst til 55 betalende medlemmer.

— Dessverre er det bare ti-femten som dukker opp på møtene. Vi skulle ønske mange flere kom. Og vi tar hjertelig imot nye medlemmer - også damer, hehe. Eneste kriterium er en genuin interesse for musikk. Vi som er her er nok spesielt gode på musikk fra 50-, 60- og 70-tallet, men vi ser gjerne at det også dannes fraksjoner med andre musikkinteresser, sier klubbformann Svein Bolstad.

Han låser opp døren inn til lyse, trivelige lokaler. Plastposer og esker tømmes forsiktig utover bordene. Klenodier stilles opp. En bærbar cd-spiller plugges i veggen. Snart høres Boney M's «Little Drummer Boy» utover lokalene. Et par juleøl kommer på bordet. Peppe-pizzaer bestilles. Stemningen er satt.

Tre timer til og fra

De tolv studerer og diskuterer hverandres godbiter: 78-plater, LP'er, ep-er, singler, cd-er, picturedisc'er, counterfaits (fuskekopier), bootlegs og flexidiscer. Og de utveksler musikkerfaringer. Musikkopplevelser. Har du hørt ...?

På et av bordene ligger syv forskjellige versjoner av samme singleplate.

— Ja, jeg har syv «Happy Xmas (War is Over)»-singler med John & Yoko og The Plastic Ono Band - tre fra England pluss en fra Tyskland, Japan, Frankrike og USA. Det er en «greie» det å ha alle lands utgaver. Se, originalen er i grønn vinyl, sier en stolt Arne Færøvik.

Ernst Rykkje bor i Øystese, men stiller på alle medlemsmøtene i Bergen. Synes slett ikke det gjør noe å kjøre halvannen time hver vei.

— Det er veldig sosialt å komme hit. Her kan jeg diskutere både 78-plater og vinyl med likesinnede. Hjemme har jeg rundt 60 sveivegrammofoner, og minst like mange radioer. Veien til og fra Øystese? Den kan jo fylles med musikk, smiler han.

Pizza og musikkonkurranse

Fire store fra Peppe's arriverer. Mannfolkene rydder unna noen plater og setter seg. Fra høyttalerne smyger Darlene Loves smektende «I'm dreaming of a White Christmas». Praten går om platepressinger, produsenter, konsertopplevelser.

Ti minutter senere er pizzaene gone. Det er tid for det populære og faste møteinnslaget; musikkkonkurransen. Mannfolkene deler seg i tre lag. Lytter andektig til brokker av musikk.

— Og hvem hører vi her, spør Bjørn Dahl lurt. Lagene svarer så godt de kan. Dette er moro. Konkurranseånden er stor. Men ingen blir sure når det ene laget vinner med knapp margin.

— Nei, hvorfor skulle vi det? Her har vi det bare kjekt. Skulle bare ønske vi var enda flere ...

Hører dere, musikkfolkens?

SOSIALT: Svenske singler har kanskje ikke så mye med julen å gjøre, men Bjørn Dahl forklarer singlevalget på bordet ved å fortelle historien om Jane Fonda, som da hun lot seg avbilde naken i Playboy sa at hun ikke så vitsen ved å trene uten at hun kunne vise frem resultatet etterpå ... Fra venstre Eirik Dahl, Kurt Soma, Bjørn Dahl, Svein Ulveseth, Martin Bakke og Harald Paulsen.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE
JULEPYNT: Svein Ulveseth stilte på julemøtet med LP-cover av utbrettvarianten. - Denne pleier jeg å bruke som julepynt hjemme. Men jeg tar selvsagt ut platen først, sier han.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE