Kraftige orgeltoner fra organist Mariko Takei runger i kirkerommet i Johanneskirken, mens Gunnar Herleif Nilsen setter opp mikrofoner i midtgangen. Alt er klart for plateinnspilling — med et unntak: Bakerst i kirkeskipet sitter 15 kirkeasylanter.

— Vi hadde booket kirken til innspilling for lenge siden. Derfor er det veldig uheldig timing for oss at kirkeasylantene valgte akkurat denne uken. Men vi satser på å klare å få spilt inn platen denne uken uansett. Forhåpentlig kan vi samarbeide med dem, sier Nilsen, som til daglig jobber i Grieghallen.

— Må de være helt stille, da?

— Ja, eller gå inn i kapellet ved siden av. Vi er opptatt av å få med oss den fantastiske akustikken i kirken, sier Nilsen.

Sultestreik

De 15 kirkeasylantene fra Iran og Afghanistan tok seg inn i kirken i går. De kjemper for papirløses rettigheter, og sier at de frykter å bli sendt hjem til forfølgelse og tortur dersom de går ut av kirken.

De 15 har også startet en sultestreik, og har kun drukket vann det første døgnet de har vært i kirken.

— Vår plan var egentlig ikke å sitte i kirkeasyl og sultestreike. Tidligere mente vi at det ikke var en moderne metode for å vise vår mening. Men nå er mange veldig redde for å bli pågrepet og sendt ut av landet. Derfor hadde vi ikke noe valg, sier gruppens talsmann Babak Majed.

Visste ikke om innspilling

At det skulle være plateinnspilling i kirken, visste de ikke da de valgte Johanneskirken som oppholdssted.

— Vi hadde ingen informasjon om det. Men vi er enige om at vi vil samarbeide med kirken og de aktivitetene som var planlagt der, sier Majed.

— Men hva synes dere om å måtte høre på orgelmusikk til langt ute på kvelden hver dag?

Majed og de andre smiler litt oppgitt.

— Det er ikke den musikken vi liker best, men vi får bare tåle det. Vi vil ikke ødelegge for innspillingen, sier han.

Blir ikke fjernet

Leder i Bergen Domkirke Menighetsråd, Kristin Knudsen, sier at det ikke er aktuelt å be politiet om å fjerne kirkeasylantene på det nåværende tidspunkt

— Vi vil forholde oss til at de har søkt tilflukt her fordi de er redde. Vi er opptatt av å sikre dem humanitet og verdighet, og de har så langt vært rolig og vennlige, sier hun.

Knudsen håper og tror at alle planlagte arrangementer vil gå som planlagt. Denne uken skulle uansett kirken vært stengt på grunn av plateinnspillingen.

Mens bt.no er på stedet, kommer både turister og andre nysgjerrige innom.

— Vi skjønte at det pågikk en form for aksjon. Slike kirkeasylanter har vi hatt i Nederland også. Det er en tragedie at folk blir sendt til farlige hjemland etter å ha bodd mange år i Europa, sier Marijke van Yperen og Tom Nahuijsen.