Brukte bleier, neglelakk og batterier er blant gjenstandene som fyller opp plastgjenvinningen rundt om kring i Bergen.

Forrige uke gjennomført BIR en stor plukkanalyse av plastemballasje.

Rapporten de skal lage på bakgrunn av testen er ikke skrevet ferdig ennå, men allerede nå kan de fortelle litt om avvikene. Noen steder var det opptil 60 prosent avvik i plastinnsamlingen (se hele oversikten i faktaboksen til høyre).

— Avvikene var omfattende. Og resultatene var nedslående, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Poser med bleier

Mye av dette har aldri vært, og kommer aldri til å bli, plast, påpeker hun.

— Vi har funnet hele poser med usortert restavfall. Vi fant også to hele poser med brukte bleier, sier hun.

Flere av stedene de besøkte var steder hvor de mistenkte at sorteringen ikke foregikk som den skulle. Spesielt i noen borettslag var det store avvik.

— Dette må vi gjøre noe med, så her må vi sette i gang tiltak.

- Hva kan dere gjøre?

— Det vi ser er at containerløsninger i borettslag ofte ikke fungerer bra. Selv om mange er flinke, så er det noen som ødelegger. I de områdene hvor problemet er størst, kan vi ta vekk containeren. Det vil vi nok gjøre en fem-seks steder etter denne kontrollen. Vi må også skjerpe informasjonsarbeidet.

Lite hygiene

Slik feilkasting som bildene til BIR viser, mener hun som oftest skjer der det er fellesløsninger for avfallet. Noen få ødelegger mye for renheten på plastinnsamlingen.

Utviklingen i plastinnsamlingen har vært merkbar.

— De som startet med plastsortering gjorde det skikkelig. Siden har vi fulgt opp med løsninger for borettslag også, men da treffer vi ikke lenger bare dem som er engasjert i dette,

Den videre avfallshåndteringen blir også veldig uhygienisk for dem som skal jobbe med plasten.

Mindre betalt

BIR får også redusert kompensasjon for den plasten de leverer når den er forurenset på denne måten. Selskapene de leverer plasten til godtar fem prosents avik. Over ti prosent får det konsekvenser.

— Da får vi ikke refusjon for plasten vi leverer. Får vi penger for plasten, så er dette med å holde renovasjonsgebyret lavt. Vi ønsker å holde det lavt, sier hun.

FORVENTER MER: Tina Skudal i BIR er skuffet over mange av resultatene de fikk da de undersøkte bergensernes plastgjenvinning.
MÅLFRID BORDVIK (arkiv)