byrommene våre

Ned den brede trappen fra Tinghuset kommer de alle sammen. Tidlig fredag ettermiddag vandrer den ene mannen etter den andre med en brud ved sin side. Til andre tider går menn og kvinner omgitt av politimenn. De venter på dommens time.

Vinden får ikke så godt tak på Tårnplass. Høye bygg skjermer den og gjør det lunt å sitte ved et av de ti kafébordene på plassen.

Plass for ro

– Det er koselig å sitter her og nyte en kopp kaffe. Å se brudeparene som kommer, er alltid spesielt. Plassen er rolig uten biltrafikk. Trærne myker opp blant alle steinene, men det kunne godt vært litt flere blomster her, siden husene hindrer solen å slippe til, sier Berit Shumann.

Hun nyter en kopp kaffe og noe å spise sammen med sin venninne utenfor Henry Helgesen Café og Conditori. Her er det ofte ledige bord, mens det inne er mer kamp om plassene.

– Mange kommer hit for å spise lunsj. Det gleder vi oss over. Været er ikke så avgjørende. Litt mat og en prat må alle ha uansett, sier Valborg Jacobsen bak disken før hun betjener neste kunde.

Flertall for Tårnplass

Tårnplass er et av Bergens sentrums historiske gatetun. Plassen mellom Christian Michelsens gate og Fortunen fikk navnet sitt i 1917. Den var oppkalt etter det gamle tårnet på Jonskirken. Kirken, som tilhørte Jonsklosteret, ble ødelagt av brann i 1561. Men tårnet ble tatt i bruk av vektere som utsiktstårn. Her holdt dessuten statsmusikantene konsert hver formiddag. I 1712 ble tårnet delvis revet etter nok en brann.

Området ble utpekt som aktuelt for byens nye rådhus, men det ble aldri noe av. I stedet ble Tinghuset reist her i 1933. Bygget regnes som et av arkitekt Egill Reimers hovedverk. De fire statuene utenfor representerer klokskapen, rettferdigheten, måteholdet og styrken. Da innbyggerne ble spurt om plassen heller skulle skifte navn til Tingplassen eller Justisplassen, gikk flertallet inn for Tårnplass.

Kyss og klem

Neve etter neve med ris og blomsterblad hagler over Frank Johannessen og hans brud Carla Pereira Johannessen i det de kommer ned den store trappen i Tinghuset. Vel ute på Tårnplass smiler de til slekt og venner og lar seg villig fotografere.

– Dette var flott! Forloverne har planlagt denne strålende mottakelsen, sier Frank Johannessen.

Hender trykkes. Her er kyss, klemmer, smil og glede.

På dagtid er Tårnplass sjelden tom for biler. Tre politibiler, en postbil, fem motorsykler og en lift fra Vaktmestergruppen står på plassen denne fredagen. Her er fem trær og noen blomsteroppsatser.

Fornyelse

Steinskulpturene til Gerhard Stoltz er ganske synlig i det ene hjørnet.

Det var i årene 1991 og 1992 Tårnplass ble fornyet med nytt steinmønster. Asplan var arkitekt, mens landskapsarkitekt Knut Helle og kunstneren Gerhard Stoltz sto for utformingen. Anleggsgartner Svein Boasson utførte jobben.

Alle som vil bruke Tårnplass til et eller annet, må søke Grønn etat om tillatelse. Plassene er en av de få åpne plassene i byen hvor det tillates små markeder. Fordi det ikke finnes strøm ute på plassen, er den lite egnet som konsertarena. Bare et og annet kor stiller seg opp en sjelden gang til glede for publikum.

Et nytt brudepar kommer ned trappen.

– Vielsen var en fin opplevelse. Dette er stort! sier Tove Rong.

Noen minutter etter at hun har fått etternavnet Abrahamsen kommer hun ut på Tårnplass sammen med sin mann Anders Hagelin Abrahamsen. De blir møtt av alle hans kolleger, familie og venner og smiler til alle kanter.

Selger glede

En eiendomsmegler, et advokatkontor Bettina dameklær og Bang & Olufsen er blant forretningene som holder til i bygningene rundt plassen.

– Vi selger glede! Blomsterfaget er et skapende fag. Vi har bare greie kunder, sier daglig leder Øyvind Hansen i Blomsterdekor.

Han gleder seg over at det er slutt på gravingen i gatene omkring, men ser frem til at det flytter nye mennesker inn Ligningskontorets gamle bygg. Selv fremhever han Tårnplass som en møteplass.

– Jeg synes det er vakkert at vi midt blant byens store bygg har en åpen plass med rom og luft. I dag er den mer en plass der folk vandrer over enn stopper opp. Er ikke det greit nok? sier byråd Lisbeth Iversen.

Hun undres på om den hadde trengt en kunstinstallasjon til.

Vegar Valde