MARIT BEATE KASIN

Barn og ansatte i Haukedalsmyra barnehage lar seg ikke skremme av nedbørsrekorder og ruskevær. Ut vil de uansett, selv om lekeplassen flere ganger den siste tiden har forandret seg til en liten innsjø.

— Vi lar oss ikke stoppe av regnværet. Faktisk tvert imot, barna syns det er kjempegøy å plaske rundt og leke i vannet, forteller barnehageassistent Kirsti Våge.

Lekeplassen oversvømmes

Om morgenene når ansatte og barn kommer på jobb, må de ofte vasse i vann nesten til knærne.

— Har det vært mye regn om natten, så ligger store deler av lekeplassen under vann, sier Våge. Det kan by på visse problemer når foreldrene skal levere barna. Det er ikke alltid så lett å komme seg tørrskodd inn.

Morvikbotn barnehage som ligger rett nedenfor Haukedalsmyra har også problemer med alt vannet som har kommet i det siste.

— Det renner en liten elv fra oss og ned til nabobarnehagen rett nedenfor. Tette avløp gjør at vannet hoper seg opp begge plassene, forteller Våge.

Det er kanskje like greit at barna venner seg til mye regn og mye vann med det samme, når de bor i en regntung by som Bergen. De skal tidlig krøkes, og ser ut til å stortrives når de leker i den lille innsjøen i sandkassen.

Mye vann og mye jobb

Det er rundt 70 barn fordelt på fire avdelinger i Haukedalsmyra barnehage. Den virkelige jobben for de ansatte begynner når denne flokken av våte barn skal inn og tørke.

— Her om dagen var hele gulvet dekket med våte klær og støvler. Når bare halvparten merker klærne sine, blir det en utfordring å finne frem i haugen, smiler Tove Sirevåg som jobber på avdelingen 3-6 år.

Og de ansatte legger ikke skjul på at regnværet medfører mye ekstraarbeid. Det skal skiftes, tørkes og på med tørre klær igjen, gjerne flere ganger om dagen.

— Det er umulig å holde barna helt tørre i slikt vær som dette, men vi passer på å kle på alle best mulig, sier Våge.

Våte barn i barneparker

Barna i barneparkene er ute nesten hele dagen, unntatt når de er inne og spiser og varmer seg. Lucie Strømsnes, som jobber i Nordnes barnepark, forteller at det skal mye til før de holder seg innendørs.

— To ganger i desember måtte vi være inne. Da blåste og regnet det som verst. Det var rett og slett farlig å være ute, sier Strømsnes.

Stort sett ser det likevel ut til at de fleste barnehager og barneparker holder motet opp i regnværet. De barna Bergens Tidende har møtt har i hvert fall vist stor glede og entusiasme over små oversvømmelser og tunge regndråper fra himmelen. Kanskje vi voksne har noe å lære der?