MIA GILL

INGUNN RØREN

— Det var et tjue år gammelt oliventre som forsvant. Arten kan bare spesialimporteres fra middelhavslandene, og det finnes ikke mange eksemplarer i Norge. Selv kjøpte jeg tre småtrær for ti år siden og har fremdeles to av dem i behold, sier hageeier Cornelius van Zwieten, som jobber som gartner.

Treet sto i en potte i familiens hage i Verftsgaten. Hagen skilles fra bilveien av en mur.

Tyvene må ha jobbet litt for å få med seg treet som er 1,80 meter høyt og veier i underkant av 50 kilo med potten. Van Zwieten mener at personene som løftet det over muren, må ha hatt en varebil klar for å frakte det videre.

— Det virker som om det hele var nøye planlagt. Kanskje kjente tyvene treets verdi? Skulle jeg kjøpt et slikt tre i dag ville det kostet rundt 5000 kroner, anslår van Zwieten.

Stjal fra naboen

Oliventreet var ikke det eneste som ble stjålet i nabolaget natt til mandag. Plantene til Laila og Nils Skudal på Verftsplassen forsvant samme natt. Begge tyveriene er politianmeldt.

Naboene har nå sett seg grundig leie på de frekke plantetyveriene nabolaget har vært utsatt for i sommer.

— Det er tredje gang dette skjer oss siden juni. Natt til mandag ble tre svære stentøyspotter med hortensia, begonia, margeritter og stemorsblomster stjålet. En ting er at pottene er dyre, men det ligger også mye arbeid bak å få frem så store planter, sier Laila Skudal.

Også naboer i Skottegaten og smauene rundt har tidligere i sommer våknet til samme overraskelse. Tyveriene skjer alltid på natten.

— Husene våre ligger på gateplan, så da er det vel ekstra enkelt å forsyne seg. Jeg har selv bodd her i 50 år, men aldri har jeg opplevd så mange plantetyverier som nå. Jeg tror ikke folk har respekt for andre lenger, fortsetter den forargede Nøstet-damen.

Få anmeldelser

— Jeg har jo lest om flere tilfeller av «planterøveri» i Bergens Tidende denne sommeren. Men siden jeg kom hjem fra ferie ved Sankthans, har politiet bare mottatt anmeldelsen av det mye omtalte hekktyveriet i Sædalen. Faktisk mottar vi langt flere anmeldelser av stjålne hagefigurer, sier leder av for tyveriseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Doksæter tviler på at plantene stjeles for å selges videre.

— De som stjeler er vel helst litt misunnelige, og så tar de seg et raid for å kunne nyte fruktene av andres arbeid i sin egen hage, tror Doksæter.

Politiet og Nøstet-beboerne tar nå imot alle observasjoner og tips med stor takk..

— Det blir dyrt hvis de kommer en gang til, sukker Cornelius van Zwieten oppgitt.

FORBANNET PÅ HAGETYVENE: Cornelius van Zwieten hadde tre sjeldne oliventrær, men natt til mandag ble det ene stjålet. Flere av naboene hans på Nøstet ble også utsatt for de fekke hagetyvene.