• Æsj, den smaker pyton, utbryter Carl Aksel og spytter ut en bit av blomsterløken sin. Han er en av barneskoleelevene på Sotra som planter 3000 påskeliljer for frihet.
Randi Kvinge

Sotra hagelag står bak blomsterløkprosjektet, der alle elevene ved barneskolene blir representert med en blomst. Denne uken blir 2500 løker satt i jorden rundt kjøpesenteret på Straume, og i Sund kommune blir det plantet over 500 løker.

Selv om alle skolebarna får hver sin løk, er det første— og andreklassingene som tar seg av plantingen.

— Vi ønsker å markere unionsoppløsningen på en positiv måte, og valgte å plante ut påskeliljer. De kommer igjen hvert år, og vi håper blomstene bidrar til at Norge blomstrer videre i generasjoner. Siden alle barna er individuelle, har vi valgt å bruke forskjellige løker, forteller leder for Sotra hagelag, Randi Kårtveit.

Ivrige

I det samme elevene kommer ut på plenen ved parkeringsplassen, løper de bort til kassene med løker. I full fart snapper de med seg en spire og spretter bort til nærmeste svarte hull. Carl Andreas Landro er på blomstertur sammen med klassen sin fra Knappskog skule. Før han putter løken sin i jorden, tar han en aldri så liten smaksprøve. Men blomsterløken smaker ikke noe godt, så han legger den forsiktig ned i hullet i plenen i stedet. Han er ikke helt sikker på hvorfor de planter blomsterløker, men tror det kommer til å bli pent til våren.

— Jeg har plantet blomster før, for jeg har nemlig hjulpet naboen min å lage bed. Men de blomstene har jeg ikke sett noe til enda, forteller han.

Benjamin Rørhus (6) sier de planter påskeliljene for moro skyld.

— Når vi kjører forbi her til våren, kan vi peke på blomstene og si at vi har plantet de. Løken min har tre tupper, så den blir nok til tre fine blomster, sier han. For å være sikker på at den vesle spiren får det godt, dekker han den til med jord.

Sigrid Skeil Kvarven (7) er allerede ferdig med sitt oppdrag, og fullt orientert om hvorfor de planter blomster.

— Vi planter løker fordi Norge er fritt og vi kan gjøre hva vi vil, sier hun bestemt.

Godt forberedt

Lærer ved Hjelteryggen skole, Olaug Nordli, har forberedt klassen sin i flere dager. Blant annet har hun laget et kart over blomsterløkene slik at elevene kan finne blomsten sin igjen. Etter hvert som elevene planter, krysser hun dem av på kartet sitt.

— Det gjelder å forklare på en enkel måte hvorfor vi gjør dette, og jeg har fortalt at det er fordi det er hundre år siden landet vårt ble fritt, sier hun.

Næringslivet på Sotra har sponset blomsterløkene og bussturen fra skolen til kjøpesenteret.

— Elevene er svært opptatt av at de kan kjenne igjen blomsten sin til neste år, så jeg har vært nøye med å følge med hvor de har plantet. Dessuten var det stor stas å få kjøre fem minutter med buss, forteller Olaug Nordli.

På et blunk har de små gartnerspirene gjort jobben sin. Løkene er plantet og de skynder seg tilbake til bussen. Men når vinterkulden slipper taket, kan Sotra glede seg over å blomstre gult og hvitt for frihet...