I dag overtar hagekjeden Plantasjen Gravdal Hagesenter i Bergen Vest. Dermed eier kjeden tre sentre rundt Bergen sentrum, og satser på at hageglade bergensere skal fristes til å legge igjen enda mer penger på busker, trær, roser og hagemøbler.

I fjor overtok Plantasjen Birkeland Hagesenter i Ytrebygda, i mars åpnet Plantasjen nytt senter i Åsane, og 19. august blir det nyåpning hos Gravdal under kjedens logo.

Enorm vekst

Senteret i Åsane vil omsette for drøyt 50 millioner kroner i år, ifølge daglig leder og styreleder Tore Thorstensen i Plantasjen. Birkeland omsatte grønt for 34 millioner i fjor, mens Gravdal solgte for 20 millioner kroner. Totalt 100 millioner kroner.

Dette skal økes kraftig, tror Thorstensen.

— Det er rimelig å tro at 150 millioner kroner blir vår omsetning neste år, sier Thorstensen. Han begrunner dette med at Birkeland så langt i år har et markert økt salg i forhold til fjoråret.

— Vi er allerede i nærheten av en dobling på Birkeland. Vi har et bredere produktspekter og vi er rimeligere enn de andre. Dermed handler folk mer og bruker mer penger, forklarer Thorstensen.

Han er fornøyd med at Plantasjen fra august vil være på plass ved alle de store innfartsårene mot Bergen sentrum. Om det blir flere Plantasjen-sentre i Hordaland, vurderes kontinuerlig. Daglig leder og eier Geir Helge Aadnekvam (39) i Gravdal Hagesenter forklarer salget til Plantasjen med den tøffe konkurransen i bransjen.

Leier ut eiendommen

— Utviklingen går mer og mer i retning av kjeder. Jeg har tenkt lengre frem enn i nuet, blant annet for å sikre arbeidsplassene, sier Aadnekvam.

Dessuten har senteret en svært sesongbetont drift, med den aller største delen av salget mellom mars og september. Aadnekvam ønsker å være med på leken også resten av året.

Hva han får for hagesentret sitt, vil verken han eller Thorstensen si. Men Aadnekvam fortsetter som daglig leder, og han eier fortsatt eiendommen til hagesentret. Der har han sikret seg en 20 års leiekontrakt med Plantasjen.

— For å si det slik: Plantasjen har kjøpt driften og meg.

Aadnekvam hadde i 2002 en inntekt på 1,6 millioner kroner.