Derfor har fagdirektør Anita Kristiansen, driftssjef Atle Kleppe og Arne Jacobsen (Ren Bergen) i vegetaten i Bergen kommune nå bestemt seg for å se nærmere på det voksende bossproblemet i sentrumsgatene.

— Vi skal sette oss ned og se hva som må til for å få i gang holdningsskapende kampanjer. Vi har allerede et godt samarbeid med noen av gatekjøkkenene, men vi ønsker også å nå både boss-synderne som er på byen kvelds- og nattetider og samtlige gatekjøkken- og restauranteiere, forklarer Kleppe.

— Ett av de største problemene er nemlig at folk slenger fra seg hurtigmatemballasjen i sentrumsgatene. Et annet problem er utenbys huseiere som eier hus med mange hybler. Huseierne skal også under lupen, lover driftssjefen.

Jobber døgnet rundt

Folk fra kommunen jobber i sentrum med å fjerne boss fra klokken 23 om kvelden til klokken 07 om morgenen. Så går de på igjen klokken 11 om formiddagen og jobber til klokken 18. I tillegg er bosspatruljer ute i byen om ettermiddagene. Men dette er ikke nok.

— Det er så vidt folkene klarer å holde byen presentabel. Kommer du for eksempel til byen en lørdag- eller søndagsmorgen, ser det ikke ut, sukker Kleppe.

Driftssjefen mener lavere matmoms har litt av skylden for problemet:

— Sommerstid er det fint å sitte ute, og det er billigere å ta med seg maten ut. Inne er det jo betjeningen som fjerner bosset.

Samarbeid må til Kleppe tror ikke byens borgere er klar over hvor tilstandene.

— Bossmengden bare øker og øker, og det kan vi ikke leve med det lenger. Derfor skal kommunen i høst legge planer sammen med byveterinær, næringsmiddelinspektør og miljørettet helseverninspektør. Markedsføringsfolk skal se på hvordan man skal nå frem til de ulike målgruppene. Forhåpentligvis munner dette samarbeidet ut i flere gode holdningskampanjer som får folk til å plukke opp bosset i stedet for å kaste det fra seg, sier Kleppe optimistisk.

Også et distriktsproblem

Sjefingeniør Gunnar Kråkenes i Statens vegvesen, Byggherre Vest, synes det er flott at kommunen nå planlegger holdningskampanjer mot boss-synderne i sentrum. Men samtidig retter han pekefingeren mot alle bilistene som kaster boss ut av bilvinduene:

— Det er nok et problem med all hurtigmatemballasjen i sentrum, der de unge kanskje er de største synderne. Men godt voksne bilister kaster også boss! Det er ikke uvanlig å se sigarettsneiphauger «pryde» lyskryssene våre. Og det er helt tragisk å se hva bilistene får seg til å kaste ut gjennom bilvinduene inne i tunnelene. Nei, det må nok både holdningskampanjer og saftige bøter til for å få bukt med boss-synderne rundt omkring, mener Kråkenes.

Kanskje vi hadde trengt en landsdekkende holdningskampanje?

<b>FYSJ OG FY: </b>Dessverre et vanlig syn i sentrumsgatene våre … Nå lover kommunen å gjøre sitt for å endre boss-syndernes holdninger. <br/>(ARKIVFOTO: ARNE NILSEN)
ARNE NILSEN