TRUDE HAUG

Nede i kjelleren på Akvariet ligger krokodillene nedsunket i vann, men oppe i administrasjonen sitter direktør Kees Ekeli og formelig strutter i kontorstolen. Han har en datamaskin fullstappet med planer for kommende år og et stort overskudd på budsjettet å slå i bordet med.

Fra en minus i 2003 på 374.737 kroner er resultatet snudd til et overskudd på 1.650.000 kroner i fjor.

Selv om besøkstallene har vært lavere de tre årene Ekeli har styrt Akvarie-skuten, så har det vært en oppgang i besøket siste året på 12 prosent. I fjor var 189.000 mennesker innom museet på Nordnespynten. Og ifølge Ekeli så holder Akvariet markedsandelen av besøkende totalt i Bergen.

Elsker krokodillen

Det siste året har staben til Ekeli ryddet mye. De har fjernet gammelmodig staffasje og holder på med å skape et renere visuelt uttrykk. I realiteten fører de anlegget tilbake til den stilen det hadde da det ble etablert i 1960. Dagens retrotrenden gjør at dette arbeidet gir et moderne preg.

Men den nye tropeavdelingen i kjelleren hvor det befinner seg krokodiller, reptiler og slanger, den hadde de ikke i 1960.

Passer egentlig krokodillene og slangene inn i profilen på Akvariet?

— De passer strålende, parerer Ekeli. Både vi her på huset og publikum elsker dem, hevder han.

Men det er den norske faunaen som er basisen, det er ikke Ekeli i tvil om. Det er de norske artene turistene først og fremst kommer for å se.

— Det er det som er spesielt for oss, slår han fast.

Likevel mener han at den tropiske avdelingen er viktig. Den trekker folk, mener han.

Det gjør også selene. De trenes opp til å gjøre akrobatiske sirkusøvelser, som å hoppe gjennom ringer. Og dyrene liker det veldig godt, hevder akvarielederen.

3 D-filmer i tre år

— Når det gjelder penger, har vi gjort de riktige tingene og overskuddet gir oss armslag. Ekeli gliser fornøyd. Vi kan formelig se hvordan planene for det kommende året sprenger på bak pannebrasken.

— Nå i vår planlegger vi en utrolig spennene attraksjon som jeg ikke kan fortelle om ennå. Folk kommer til å komme hit bare for å se på den. Ekeli er sprekkeferdig, men fast bestemt på holde på hemmeligheten.

Det han derimot ikke har noe imot å avsløre er den flotte tipp topp moderne 3 D-kinoen som kommer til å være klar 15. februar, hvis alt går etter planen. Lyd og lys er installert, og lerretet er på vei med båt. De tre neste årene kan de besøkende se en ny film hvert år. Den første er en film om global miljøproblematikk som er laget av Pandavision fra WWF Nederland.

— Det kommer til å bli så bra, sier direktøren, og regelrett kroer seg.

Og ennå har han ikke nevnt den nye takterrassen som er under planlegging, hvor publikum skal kunne se langt inn i fjord og fjell, det vil si inn i Vågen og opp på Fløyen. Gallasalen som skal utstyres med fantastiske planktonbilder på veggene, eller tropeavdelingen som utvides ved at fjellet sprenges ut. Ei heller Jules Verne-utstillingen, som er et samarbeid med kommunen og den franske ambassaden.

De franske utstillerne skal gjøre rotunden om til et 1800-tallsinteriør som skal illudere innsiden av undervannsbåten Nautilus. Hele Akvariet kommer til å bli tatt i bruk til denne utstillingen, både ute og inne. Utstillerne hadde vært flere steder og sett på omgivelser, men de valgte Akvariet.

Det er bare det at ennå mangler det 500.000 i finansiering til utstillingen. Men han får det nok til, Ekeli.

NAUTILUS: Kommer Jules Vernes-utstillingen i august, vil rotunden på Akvariet gjøres om til undervannsbåten Nautilus.<p/> TEGNING: LES BATISSEUR D'EPHEMERE