En mann fra Tsjekkia anklages for svindel og bedrageri både i hjemlandet og i Norge. Som BT nylig skrev, har 41-åringen vært ettersøkt i to år før han ble pågrepet i Haugesund torsdag. Lørdag formiddag ble mannen varetektsfenglset under et fengslingsmøte i Bergen.

Syv års soning

— Før han ble pågrepet levde han under falsk identitet i Haugesund. Han visste at politiet ønsket å komme i kontakt med ham og at han var etterlyst i Tsjekkia. Politiet er redd for at han nå skal lage seg en ny identitet. Derfor ba vi om varetektsfengsling i fire uker i påvente av utleveringsbegjæring fra Tsjekkia, sier politiadvokat Katharina Fenc Nesse.

I hjemlandet venter en lengre dom på mannen, som risikerer inntil syv års soning.

— I slike saker er det ikke vanlig at man får se hele dommen før utleveringsbegjæringen foreligger, men det skal dreie seg om flere forhold og de fleste handler om bedrageri, forteller Nesse.

Pokerreiser

I stedet for å møte til rettsforhandlinger i Tsjekkia, dro mannen til Norge. I Bergen fikk han i 2011 låne 400.000 kroner av en mann for å etablere kaffebar og prosjektere golfturer og pokerreiser fra Norge til Tsjekkia. Lånegiveren har ikke fått tilbakebetalt pengene og anmeldte tsjekkeren for bedrageri.

Mannens forsvarer, John Alvheim, mener dette var et ordinært forretningsforhold, hvor en investor føler han ikke har fått igjen for det han har investert.

— Det forelå reelle planer om forretningsprosjekter og det kan dokumenteres at det har vært dialog om disse. At de ikke har vært godt nok funderte, er så sin sak, men det er ikke snakk om svindel. Det er ikke skjellig grunn til mistanke om bedrageri, sier Alvheim.

Ba om meldeplikt

Saken i Tsjekkia er anket til høyere domsstol. Siktede sier seg villig til å dra tilbake til rettsforhandlinger i hjemlandet og til å komme til rettsforhandlinger i Norge. Men han erkjenner ikke straffskyld for bedrageri i Norge.

Bergen tingrett mener det er en reell fare for at mannen vil unndra seg straffeforfølging dersom han slippes fri, og ga politiet medhold i fire ukers varetekt.

Tsjekkeren begjærte seg løslatt mot meldeplikt frem til utleveringsbegjæringen foreligger. Han tok betenkningstid på om han vil anke fengslingskjennelsen.