Tilbudet om søte jenter kommer imidlertid ikke fra en lokal menneskesmuglerliga. Skoleelever i hele Norge aksjonerer denne uken mot menneskehandel i Brasil i forbindelse med årets Operasjon Dagsverk-aksjon og internasjonale uke.

Plakatene er klistret opp på vegger i hele Norge. Rundt om i Bergen henger det cirka 1600 stykker.

— Vi har fått noen sterke reaksjoner, og det var også meningen å provosere litt, sier Marte Koch, leder i Operasjon Dagsverk Hordaland. Å reklamere åpenlyst mot menneskehandel er ment som en motvekt til den reklamen for salg av mennesker som eksisterer på internett og i skriftlige medier.

— Menneskehandel er et stort og økende problem som har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Gjennom vår aksjon ønsker vi å løfte problemstillingen, både i Norge og i Brasil, sier OD-lederen.

Menneskehandel regnes i dag som den tredje mest omfattende handelen på det illegale markedet, bak våpentrafikk og narkotika.

Plakataksjonen markerer begynnelsen på to skoleuker med internasjonalt fokus. Meningen er at skoleelevene skal få kunnskap om temaet for så selv å bestemme om de ønsker å støtte Operasjon Dagsverk, som i år finner sted 27. oktober.

Programmet er tett i løpet av de internasjonale ukene fra 10. til 21. oktober. To unge jenter fra en av de fem samarbeidsorganisasjonene i Brasil vil blant annet holde foredrag rundt omkring på videregående skoler i Bergen. På lørdag vil elevene markere seg mot menneskehandel på Torgallmenningen, og senere i uken blir det konsert på Hulen med blant annet Major Parkinson.