— Vi er oppmerksom på dette, og prøver å patruljere Tårnplassen forholdsvis hyppig. Vi kan imidlertid ikke være til stede der til enhver tid, sier Arne Rønnestad, leder for ordensavdelingen i Hordaland politidistrikt.

Også Vågsallmenningen og strøket rundt Korskirken er et samlingssted for løsgjengere og rusmisbrukere.

— Vi patruljerer også dette området oftere enn andre deler av byen, sier Rønnestad.

Ubehagelig

Flere offentlige bygninger ligger rundt Tårnplassen. En rekke mennesker går til og fra både Tinghuset og Bergen likningskontor. Mange oppfatter det som ubehagelig å bli oppsøkt av pågående tiggere som ikke tar et nei for et nei. Noen er også blitt angrepet fysisk.

— Vi prøver etter beste evne å rydde området for tiggere når vi er der. Det forekommer også at vi tar med oss noen av løsgjengerne og anmelder dem, men det er vanskelig å bli helt kvitt problemene, sier lederen for politiets ordensavdeling.

I ett tilfelle Bergens Tidende er blitt tipset om, skal politiet ha unnlatt å rykke ut etter melding om en tigger som brukte fysisk makt for å lokke penger fra en kvinne.

— Normalt rykker vi ut ved slike meldinger, men det kan selvsagt ha skjedd at vi ikke har hatt ressurser til det, sier Arne Rønnestad.

— Vi ønsker en by som er trygg å ferdes i, og prioriterer overvåking av både Tårnplassen og Vågsallmenningen, tilføyer han.

1000 kroner dagen

Arne Rønnestad ser ikke bort fra at de ivrigste tiggerne kan innkassere en tusenlapp per dag. Det er stort sett rusmisbrukere som stiller seg opp på Tårnplassen.

— De yngste blant dem kan gjerne virke truende, særlig overfor eldre mennesker. Generelt ønsker ikke vi å se slikt i bybildet, understreker Rønnestad.

IKKE ALLTID SLIK: Tårnplassen er ikke alltid like fredelig og forlatt. Tiggere er blitt et stort problem på plassen.
Arkivfoto