Både stortingsrepresentant Ranveig Frøiland og fylkespolitiker Hans Otto Robberstad vil få merke at harmen ikke har lagt seg blant lokale partikoryfeer i Sunnhordland.

De er oppbrakt over at den friske og uforutsigbare Kvinnherad-ordføreren måtte vike for Synnøve Solbakken som også er fra Kvinnherad.

— Vi er holdt for narr av en udemokratisk maktelite i Hordaland Arbeiderparti, sier Øyvind Hardeland som er leder i Kvinnherad Arbeiderparti.

Syndebukken Robberstad

Han understreker imidlertid at Solbakken, som er en dyktig politiker, uforskyldt er havnet i denne leie situasjonen.

Hardeland forsikrer overfor Bergens Tidende at desavueringen av Kloster vil få et etterspill på årsmøtet i Ullensvang. Flere lokallagsledere er oppbrakt, etter det han sier.

Det er fremfor alt Sunnhordlands representant i valgkomiteen, Robberstad, som vreden er rettet mot. Ifølge Hardeland har Robberstad opptrådt på en måte som ikke harmonerer med det han selv har lært om ærlighet og redelighet.

— Han har oppført seg direkte udemokratisk når han går inn for Solbakken som nytt styremedlem, stikk i strid med innstillingen fra regionutvalget her sør. Det er også fullstendig feil å hevde at man må velge en kvinne for å opprettholde kjønnsbalansen, sier Hardeland videre.

Frøiland for passiv?

Han er også sterkt kritisk til at Frøiland, som er leder av fylkespartiet, ikke har snakket valgkomiteen til rette. Slik valgkomiteen har opptrådt burde hun se det som plikt å gripe inn, mener han og reiser samtidig spørsmålet om ikke tiden er inne til en betydelig fornyelse i partiledelsen her i fylket.

— Hvorfor er det så om å gjøre å tviholde på ordføreren som kandidat?

— Jo, Aksel Kloster har en unik evne til å løse opp floker når mye ser håpløst ut. Han har en fin nese for det som rører seg blant folk flest. Jeg var oppriktig glad for at han sa seg villig til å gå inn i styret, for det er få som bryr seg slik om partiet som han, sier Hardeland.

Det er også ventet hard kamp om hvem som skal bli ny nestleder. Flertallet i valgkomiteen foretrekker Per Rune Henriksen, mens et mindretall går inn for Trond Tystad.

Ranveig Frøiland, derimot, har ingen motkandidat når hun blir gjenvalgt som leder søndag ettermiddag.