Ordfører Kristian Helland vil ikke uttale seg som politisk ansvarlig når en så luftig idé blir lansert. Men han er positiv til at nye tanker dukker opp og at dristige planer blir lagt for byen:

— Frisk og ny tenkning er ikke skadelig for bysamfunnet. Ideen om å flytte Gamle Bergen til Koengen er pirrende og egger min fantasi. Det er viktig å skape liv i dette historiske området og et levende trehusmiljø i gangavstand fra cruisehavnen og den store turisttrafikken som Bryggen og Torget samler, ja det er fristende. La meg si det slik: noen bør gå grundigere inn i materien og utrede mulighetene og få en sak frem for de bestemmende myndigheter. Vi skal i alle fall ikke avvise ideen før den er utredet og gjennomtenkt, sier Helland, som i går ikke ville forplikte seg politisk på et prosjekt han bare hadde hørt omtalt i et foredrag noen timer tidligere.

Passer ikke

Forfatteren Gunnar Staalesen er ikke så begeistret for tanken om å flytte de vakre trehusene fra Elsesro til Koengen. Til TVHordaland sier han :

— Dette er ikke noe lurt. Gamle Bergen bør ligge der det ligger, sier han, og begrunner det med at det typiske bergenske bylandskap er smitt og smau og bakker og kupert terreng. Det er utmerket ivaretatt i området i Sandviken, å flytte denne bebyggelsen til den flate Koengen ville være i strid med den bergenske geografi.

Gerd Wicklund Hansen som er kjent for sine samlinger av leker og dukker og har samlet oppskrifter fra det bergenske kjøkken, er heller ikke begeistret for tanken om å flytte Gamle Bergen:

— Det synes jeg ikke om i det hele tatt, er hennes kommentar.

Spenstig nytenkning

Derimot er Helge Dyrnes, leder for Bergen Næringsråd , veldig positiv til ideen om å flytte Gamle Bergen til sentrumsnære omgivelser:

— Jeg har vært med i styret for Gamle Bergen i mange år. Det er ikke tvil om at museet har for få besøkende. Vi har et besøkstall på rundt 40.000 årlig, det burde vært nærmere 100.000. At Bremuseet i Fjærland har flere besøkende enn Gamle Bergen, er en tankevekker. Jeg ønsker at vi ser nærmere på dette forslaget. Vi bør våge å tenke nye tanker og kanskje vi bør se på mulighetene for å utvikle et område for opplevelser og forståelse for trebyen Bergen. Hvis vi kan knytte dette til en utvikling av området i Vågsbunnen, ville vi få en sammenhengende presentasjon av det historiske Bergen som ville gjøre byen til en opplevelse for mange. Se på det som skjedde på verftet, USF har i dag utviklet et miljø med nasjonal spisskompetanse. Og det skjedde i en nedlagt sardinfabrikk. Det er muligheter, hvis vi vil våge å være spenstige, mener Dyrnes.

LAR SEG PIRRE : Ordfører Kriatian Helland

IKKE BEGEISTRET: Tv-kjendis og bergenser Gerd Wicklund Hansen

FRARÅDER FLYTTING: Forfatter Gunnar Staalesen