— Jeg ville hjelpe en person som trengte hjelp en kald vinternatt.

Det forklarer mannen i 40-årene om hvorfor han kjørte rundt med en kvinne i bilen i 05-tiden en novembernatt i fjor.

- Ble forfulgt

Politiet stoppet ham da ved en bensinstasjon i Fyllingsdalen, med kvinnen som passasjer. Ifølge mannen trodde han «kvinnen ble forfulgt og trengte hjelp», og at det var derfor han hadde plukket henne opp ved Fløibanen i Bergen sentrum. Kvinnen på sin side forklarte at hun hadde avtalt en pris på 300 kroner for turen.

Noen timer før hadde samme mann blitt stoppet av en politipatrulje like ved Fløibanen, da med to passasjerer i bilen. Passasjerene hadde ikke avtalt pris med sjåføren da bilen ble stoppet av politiet.

I Bergen tingrett denne uken måtte mannen svare for begge forholdene, juridisk sett betegnet som brudd på yrkestransportloven.

Pirattur?

I dommen bruker retten en del plass på å drøfte om turen med to passasjerer kan regnes som en pirattur - så lenge det ikke var avtalt pris. Sjåføren hevder at han ikke kjørte de to mot betaling, og at han trodde den ene passasjeren trengte legehjelp.

Retten tror imidlertid ikke på mannens påståtte edle motiver. De to passasjerene forklarer også at de var innforstått med at de skulle betale, og at de skjønte at de satte seg inn i en pirattaxi.

Dermed ble det både bot og saksomkostninger for sjåføren i 40-årene, totalt 16.500 kroner.