I butikken koster allværsjakkene opp mot 3000 kroner. Piratene frister med samme merke og kvalitet til under halve prisen.

— Jakkene er nesten helt lik de originale, men de lekker som en sil i regnvær. De som kjøper disse jakkene, kjøper virkelig katten i sekken, sier markedssjef Sølvi Nilsen i Bergans Fritid AS.

Det var konkurrenten Norrøna som først fikk nyss om svindelen og som tipset Bergans. Ved hjelp av andre tips og egne undersøkelser fant selskapet ut hvordan jakkene ble solgt.

Selskapet anmeldte saken til politiet etter å ha sikret seg en av de piratkopierte jakkene. Politiet har den siste uken sikret seg en rekke spor i saken, men foreløpig har kun én person status som mistenkt.

Nekter straffskyld

En 30 år gammel mann innrømmet tirsdag i politiavhør å ha formidlet åtte til ti jakker mellom kjøpere og en tredjeperson. Han er mistenkt for å være delaktig i bedrageri, samt for brudd på merkevareloven. Men mannen nekter straffskyld.

— Mistenkte hevder at han har handlet i god tro, sier politiførstebetjent Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til BT.

Salget av de falske allværsjakkene har foregått ved at ansatte på en del arbeidsplasser har skrevet seg opp på en liste. Kjøperne har så fått levert jakkene av 30-åringen, som selv er ansatt ved en av de aktuelle arbeidsplassene.

— Den siste tiden har vi også fått høre at jakkene blir solgt fra biler på Torget i Bergen, forteller markedssjef Nilsen.

Forgreninger til Østen

Hun tror svindelen har forgreninger til Kina, hvor jakkene blir produsert, og at det også i Norge er profesjonelle bakmenn.

— Vi har fått hundrevis av henvendelser fra folk som har fått tilbud om billige jakker. Denne svindelen skjer tydeligvis i et svært stort omfang - vi snakker nok ikke bare om et par hundre jakker, mener Nilsen.

Politiet føler seg sikre på at mannen kun er et ledd i en større kjede, men vil foreløpig ikke spekulere omkring hvor i hierarkiet 30-åringen hører hjemme.

— Vi er fortsatt i en etterretningsfase hvor det gjelder å få full oversikt over svindelen. Det er for tidlig å si hvor dette ender, sier politiførstebetjent Salvesen.

Politiet har foreløpig kun sikret seg ett eksemplar av piratjakkene, nemlig jakken 30-åringen hadde på seg.

Forskjellene

Jakkene er nærmest tro kopier av modeller fra Bergans og Norrøna. Tilsynelatende er det kun små detaljer som skiller jakkene fra hverandre. For folk flest, er det lettest å skille piratjakkene fra originale Bergans-jakker ved å studere fargene. Jakkene som tilbys i Bergen er blå, lysegrå eller mørkegrå - kombinert med sort. Dette er fargekombinasjoner som ikke eksisterer hos Bergans.

I tillegg har piratkopiene et merke som forteller at jakken er laget av Gore-Tex. Bergans lager jakkene sine av det liknende stoffet Dermizax.

— Om en ikke har oppdaget det før, så kommer forskjellen tydelig frem i regnvær. Vi har utsatt jakkene for trykktester, og de tåler ingenting. De lekker som en sil bare det kommer vann på dem, forteller markedssjef Nilsen.