Det er stille rundt kjøpesentrene i Bergen sentrum. Ingen fyker inn og ut av dørene på Galleriet, Sundt eller Xhibition. At pinsen betyr stengte butikker betyr ingen ting for turistene i Bergen.

God fridag

— Vi har store varemagasin i Frankrike, så om det er stengt her i dag gjør ikke det noe. Vi er kommet her for å se det som ikke finnes hjemme, som de små butikkene på Bryggen, sier franske Mireille Leclaire.

Sammen med ektemannen Alain har hun handlet laks på fisketorget. Pinsen har de ikke annet forhold til, enn at det er god fridag.

— Vi har fri hjemme også, men for to år siden ville regjeringen fjerne 2. pinsedag som helligdag. De mente at vi kunne jobbe og gi pengene vi tjente den dagen til de eldre. Men folket ville heller ha fri, sier Alain Leclaire.

Skulle se Stones

Ingen som BT snakker med feirer pinsen, høytiden som kommer 50 dager etter påske og som er til minne om at Den Hellige Ånd kom til apostlene.

— Mitt forhold til pinsen er å ha fri, smiler Tor Knudsen.

Han kom egentlig til Bergen fra Bodø med Eva Svendsgård for å se Rolling Stones.

— Det er helt greit at butikkene er stengt på en dag som dette. De har et rotterace og har godt av å få litt fri. Dessuten er det greit å gjøre noe annet enn å fly rundt i butikkene. Vi kan være litt turist, sier Knudsen, som er i Bergen for første gang.

Utenfor Sundt finner vi en turist som gjerne skulle vært innenfor butikkdørene. Japanske Naganuma Naoto vil på skikkelig shopping, mens kameraten Kagawa Hiroshi foretrekker sightseeing.

— I Japan er det alltid åpent, uansett om det er helligdag eller søndag. Business og religion er atskilt der, sier Hiroshi.

SE PÅ MEG! Det er mye å finne på for en turist selv om de fleste butikker er stengt, som for eksempel åfotografere andre turister. Her er det brasilianske Neide Canal som bare måtte ta bilde av en fransk HarleyDavidson.
JENNIFER FOSSNES