På en av Motorbåtforeningen Neptuns flytebrygger i Store Lungegårdsvannet var det i går hektisk aktivitet rundt en 35 fots cabincruiser. Familien Bernson fra Mulen har allerede bunnsmurt, vasket og klargjort den snart ti år gamle Skorgenes Monte Carlo'en sin foran årets båtsesong. Allerede – kokt – ferdig – hjemme – pinnekjøtt, mat og melk, frukt og påskesnop, brus, vin og dram er på plass i byssen. Yatzy og kortstokker likeså. Nå mangler bare å fylle vann på tankene før kursen settes mot påskeferie i den sunnhordlandske skjærgården. Første stopp: Kleppholmen helt sør i Sund på Sotra.

— Det sto ”Over fem grader” på bunnsmurningsboksen, mens det var syv grader da jeg klinte den på for noen uker siden. Jeg tok sjansen, og det gikk bra – til og med uten blåselampe, sier pappa Jan Fredrik Bernson (60) med et fornøyd flir. Sammen med fru Unni (54) og sønnen deres David (17) gleder de seg til en hel uke på sjøen, med mye frisk luft, fjellturer på land og ikke minst sosialt samvær med andre båtfolk på kveldstid.

Lekser og trim

— Det er nok kanskje siste året David er med oss på båtferie. Når han blir atten og myndig, står han jo fritt til å gjøre som han vil, sier mamma Unni og rusker litt i sønnens svarte hårmanke.

— Men det går helt greit å være med min mor og de på påskeferie, altså. Jeg har laptop'en med og skal blant annet gjøre lekser om bord. Og så bruker jeg å finne kjekke treningsløyper jeg kan løpe på land, forsikrer yngstemann på laget.

Familien Bernson drar ikke ut fra Store Lungegårdsvannet helt alene. Med på turen følger venneparet Arnhild Vada Eggum (62) og Nils Eggum (79) fra Sandviken i sin 33 fot store Marex 330 Scandinavia, med det klingende navnet ”Gnista 2”.

— Min kone er telegrafist, derav navnet, forklarer Nils med glimt i øyet. Han har vært medlem i Neptun i nærmere 30 år og er en erfaren skipper, og i går kastet også han og fru Arnhild loss med kurs ut i det blå.

Ut i spagaten

På en annen flytebrygge står samboerparet Siv Merete Johannessen (46) og Karsten Mikal Kristiansen (65) fra Fyllingsdalen. Iført kledelig flytedress gjør Siv Merete seg klar til å fylle parets 27 fot store Selby Relax med påskepynt og andre godsaker. Også de har pinnekjøttet klart.

— Ja, for det blir ikke påske uten en pinnekjøttmiddag om bord. Fenalår og eggerøre har vi også med, sier hun.

— Og hvitvin, øl og dram, legger han til og klapser de store nevene sine sammen i forventningsfull påskeglede.

Men før de to kan sette sjøbein, må den nyvaskede, mørkeblå presenningen festes rundt hele båtripen. Et møysommelig arbeid.

— Det er jeg som har vasket den. Vi bor i høyblokk, men det gikk fint å ligge på kne ute i gangen med skurekost og Zalo. Og tørket den gjorde jeg på trappegelenderet, sier hun og ler.

— At Siv Merete har flytedress på seg også her inne på flytebryggen, er fordi hun har ”dotte uti – ikke bare én, men flere ganger. Hun er en typisk fenderdame, som flere ganger har gått ut i spagaten, forklarer Karsten Mikal og blunker avvæpnende til samboeren. Hun tar det pent – og blunker tilbake. Her skal tydeligvis ingenting få stoppe den gode påskestemningen som solen fra en skyfri himmel sørger for.

Sosialt samvær

Motorbåtforeningen Neptun ved Store Lungegårdsvannet har over 300 medlemmer og båtplass til 230–240 båter, så det er trangt om plassen. Og trangere skal det bli når kommunen snart skal til å lage gang– og sykkelsti fire meter innenfor det store tregjerdet.

— Men gåmann kå vi koser oss! Her treffer vi alltid noen som vi kan prate med, enten ved båtene eller rundt bordet utenfor eller inni vaktstuen. Når jeg låser porten bak meg og kommer inn på området her, senker jeg automatisk skuldrene og føler at jeg er kommet hjem. Jeg er nok blitt en del av inventaret, konstaterer Helge Lunde (67).

— Jeg har gått her siden jeg var en neve stor, kan vel si at jeg er oppvokst her. Og så kan jeg skryte på meg medlemsnummer 11, istemmer Bjørn Tande (73) fornøyd.

Og mens cabincruiserne til familiene Bernson og Eggum forsvinner under Nygårdsbroen i det fjerne, sitter de to kjommiene i solsteiken og preiker båt utenfor vaktstuen, mens de slurper i seg hver sin kopp nytrukket, glovarm kaffe. Skipskaffe, selvfølgelig ...

PINNEKJØTT MÅ VI SELVFØLGELIG HA: Mamma Unni Bernson (54) med litt av pinnekjøttmiddagen som familien skal kose seg med om bord påskeaften. - Pinnekjøttet har putret seg ferdig hjemme. Men kokte poteter og kålrabistappe lager jeg om bord, for det må være nylaget, sier Unni.