Det var stor ståhei og mange smil å spore da 14 av Akvariets 22 bøylepingviner skulle forflyttes fra karpedammen til sitt nye hjem øverst i vestre hjørne av akvarieområdet på Nordnes. En inngjerdet gangvei gjorde susen, og før alle de besøkende hadde fått sagt «pingvin», hadde de hvitsnippede sjarmørene vaggende og vingeviftende forsert løypen og samlet seg i solskinnet på øverste trinn i det nye pingvinområdet.

I LØPEFART: Fjernsynsfolk, journalister, fotografer, publikum og akvarieansatte forstyrret slett ikke de svarthvite sjarmørene, som vraltet av gårde i samlet flokk og forserte trappene ved sjøløvedammen omtrent i ett byks. Hoppla, snart e' vi fremme!
ØRJAN DEISZ

— Alt ligger til rette for at pingvinene skal trives i og ved den nye pingvindammen. Her har de fått tre ganger så stor plass, blant annet til å svømme på både grunt og dypt vann i et flunka nytt basseng, som er rundt 150 kvadratmeter stort og 180 cm på det dypeste, sier en stolt Akvariet-direktør Kees Ekeli.

FU3D3516.jpg
ØRJAN DEISZ

Gangbro over vannet

Den nye pingvindammen er plassert oppå et nybygg, som fremdeles ikke er ferdig, men som blant annet skal romme en utvidet tropisk avdeling. Mens selve pingvinområdet nå altså er klart til innflytting. Landområdet rundt det store pingvinbassenget er betonglagt med slake trapper og er rundt 100 kvadratmeter stort.

— Her kan pingvinene slappe av, kjefte på hverandre, kurtisere og gjøre alt annet som pingviner gjør. Der er også laget en gangbro slik at publikum kan gå over selve pingvindammen, og glassgjerder og -vinduer gjør at du kommer nært innpå Pondus, Pingrid, eller en av de andre karakterene i pingvinflokken, forklarer Ekeli.

Første pulje ut

I denne omgang er det altså 14 pingviner som får flytte inn i den nye dammen. Mens de fire voksne pingvinparene som har egg eller kyllinger ikke får flytte helt enda, men blir igjen i den gamle karpedammen. De har alle etablerte reder, der de ruger på egg og tar vare på kyllingene sine.

— Det å flytte disse parene midt i hekkesesongen hadde ikke vært bra for verken de voksne eller kyllingene, så de flytter først til høsten når sommerens kyllinger har vokst seg store, forklarer Ekeli.

Kurtiseringens kunst

Blant pingvinene som flyttet i går, er det allerede noen som har etablert seg som par. Kurtiseringen foregår ved at de bukker og at hannen finner fine, runde steiner, som han gir til hunnen han har plukket seg ut. Og dersom hun aksepterer steinene, ja, så blir de kjærester. Flere hauger med runde, blanke steiner er allerede strategisk plassert her og der i det nye området.

— Men vi lager ikke permanente reder her riktig ennå. Først må vi se hvordan og hvor disse fjorten pingvinene liker seg på sitt nye landområde, om de for eksempel foretrekker å oppholde seg i høyden eller nede ved vannkanten, før vi finner rett plassering. Men redene må være på plass til resten av gjengen flytter en gang rundt september. Da blir det nok en del revirslagsmål. Men pingvinslagsmål er aldri voldsomme, mer markeringer. Og det roer seg nok raskt, for i det nye pingvinområdet er det nok plass til alle, beroliger Akvariet-direktør Kees Ekeli – før han fyker avgårde for å se om de fjorten vraltende har slått seg til ro enten øverst oppe i trappene eller nede ved vannet.

I samlet flokk valgte de vingeviftende fuglene øverst oppe i trappene.

NYSGJERRIGE: Næmmen, gåmann kå stilig badebasseng det va' her! Her ska' det jammen bli gøy å svømme rundt, gitt!
ØRJAN DEISZ