Helsemyndighetene besluttet fredag å innføre forbudet for å hindre fugleinfluensa-smitte, melder NTB.

Bestanden på åtte pingviner må nå settes i bur og fraktes til anlegget i Øygarden med en varebil. Evakueringen skal være fullført senest mandag, og de bergenske fuglene skal oppholde seg innendørs på strilelandet inntil videre.

— Vi har fått utsettelse til mandag med å finne en løsning, sier Akvariet-direktør Kees Ekeli til bt.no.

Fikk ikke vaksinere

Akvariet har tidligere søkt Mattilsynet om å få vaksinere pingvinene, men fikk avslag i januar. En rekke europeiske dyreparker skal allerede ha vaksinert sine fugler, men norske myndigheter vil begrense bruken av vaksinen.

— De vurderte risikoen for fugleinfluensa i Norge som for lav da vi søkte for noen måneder siden, men det har skjedd en del siden det, sier Ekeli.

Han reagerer sterkt på at Akvariet blir nektet å vaksinere pingvinene.

— Mattilsynet forvalter et regelverk som åpenbart ikke er tilpasset oss. Er det meningen at vi like gjerne kan avlive dem med en gang? Vi risikerer å miste en hel hekkesesong og får ingen pingviner å vise publikum, sier Ekeli.

Han regner med at pingvinene maksimalt kan oppholde seg på oppdrettsanlegget i tre måneder. Hvis ikke problemet løser seg innen den tid, blir de trolig avlivet.

Ingen smitte funnet

Bakgrunnen for det utvidede forbudet er at det nå er stor sannsynlighet for at fugleinfluensa skal spre seg med villfugl til Norge. Mattilsynet forsterker samtidig overvåkingen av villfugl.

— Siden torsdag har vi analysert rundt 20 prøver. Ingen av dem har vist tegn til smitte, sier direktør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynets avdeling for helse og hygiene til NTB.

Har du funnet en død fugl? Kontakt Mattilsynet på telefon 06040.

GIDSKE STARK (arkiv)