— Det har vært en forferdelig sommer for pingvinene. Rett og slett grusom, sier biolog og direktør ved Akvariet i Bergen, Kees Oscar Ekeli.

Heteslag

Onsdag i forrige uke skrev BT om da pingvinen Ping døde av heteslag for 14 år siden. I forrige uke var det også farlig varmt for de kuldeglade dyrene.

— Men da var det bare én dag, og den klarte pingvinene seg veldig greit gjennom, sier Ekeli.

De varme dagene fremover kan bli skjebnesvangre for de godt isolerte dyrene. De blir overopphetet av været og kan potensielt få heteslag.

Pingvinene har verdens tetteste fjærdrakt, som isolerer godt. Bøylepingvinene som bor på Akvariet, er hardføre både når det gjelder kulde og varme, men dette været er ekstremt for dem.

Verst er det de eldre pingvinene og for dem som har egg. De må ligge på eggene og har ikke anledning til å ta en dukkert.

— Disse pingvinene har jo ikke ventet at det skulle bli sånt som dette i Norge. Jeg skylder dem en unnskyldning, sier direktøren.

Kjøles ned

De ansatte har satt opp vannspredere som skal kjøle ned pingvinene.

Selene og sjøløvene har det bedre, siden de er så mye ute i vannet, som holder rundt ti grader.

— Men de sover ikke fullt så godt om natten, sier Ekeli.

Kommende uke ligger det an til å bli fire tropenetter, og meteorologen har meldt at det også kan komme varmerekord i Bergen. Dette liker verken pingvinene eller Ekeli.

— Herregud, vi ber om overskyet vær og 17 grader resten av sommeren. Pingvinene ønsker seg en vanlig bergenssommer og ikke dette tullet, sier Ekeli.