Akvariedirektør Kees Ekeli har siden oktober i fjor kjempet for å beskytte pingvinene mot den skumle sykdommen. Nylig fikk han tillatelse fra Mattilsynet, og i dag skulle pingvinene få sine doser. To pingviner ble vaksinert — deriblant Pingri Alexandra. Så ringte Mattilsynet og sa at pingvinene ikke kunne vaksineres likevel. Grunnen var at tilsynet hadde oppdaget at vaksinen er forbudt i Norge.

I ettermiddag fikk Ekeli likevel tillatelse til å fullføre vaksineringen.

— Når vi først hadde vaksinert to, var det visst greit at vi ga alle vaksinen, sier han.

Representanter for Mattilsynet i Hordaland var til stede under vaksineringen av de to første fuglene, da Mattilsynet sentralt helt uventet trakk tillatelsen tilbake mens vaksineringen pågikk.

Nordens tryggeste fugler

Pingvinene i Akvariet i Bergen er de første fuglene i Nord-Europa som ble vaksinert mot fugleinfluensa.

Akvariet søkte om tillatelse allerede 14. oktober i fjor, men fikk avslag to ganger. Nødvaksinering mot fugleinfluensa var ennå ikke nødvendig i Norge, mente tilsynet.

— Nå har Mattilsynet tatt kontakt og sagt at regelverket endres. Dyreparker og akvarier skal ikke lenger behandles på samme måte som farmer med 25.000 høns, sa Ekeli til bt.no tidligere i dag.

Vaksiner ble innkjøpt fra Nederland, og satt ved 14.30-tiden i ettermiddag. Pingvinene ble lagt på et behandlingsbord, der en veterinær injiserte vaksinen ved hjelp av en pistol.

— Det er den raskeste og mest kontrollerte metoden, sier akvariesjefen.

Som barn

— Gjør det vondt for pingvinene?

— Nei, et lite stikk og litt ømhet etterpå, den samme følelsen som barn får når de vaksineres, sier han.

ENDELIG TRYGGE: Samtlige åtte pingviner på Akvariet er nå beskyttet mot det lumske H5N1-viruset.
GIDSKE STARK (arkiv)