Det var litt før klokken sju i morges at Brannvesenet fikk inn en automatisk brannalarm fra Akvariet. En bil ble sendt ut for å sjekke alarmen og oppdaget at det var røykutvikling i bakre del av bygget. På hele anlegget ulte brannalarmen.

Brannvesenet rykket ut så med fem biler, og røykdykkere tok seg inn i det stengte Akvariet.

— Røykdykkerne fant ut at røyken kom fra elektriske ledninger. Da ble storutrykningen avblåst, sier vaktkommandør Jan Henning Fossedal.

Inne i den røyklagte gangen sto to pingviner. De to er hentet inn fordi de trenger ekstra pleie og stell. Her står de i et innendørs kar og får behandling for plagene sine.

— Den ene heter Herman Pile og har fått et rift i nebbet. Den andre har ikke noe offisielt navn, men jeg vet at de ansatte kaller ham Kees, sier Kees Ekeli, sjef for Akvariet.

Kees sliter med myting, altså fjærfelling, noe pingviner normalt skal gjøre tidligere på høsten.

— Branntilløpet var i en skjøteledning. Betyr det at Akvariet må ty til slike nødløsninger for å få strøm nok?

— Vi bruker aldri skjøteledninger til permanente installasjoner. Kapasiteten i anlegget er stor nok, men det hender vi mangler stikkontakter og bruker en skjøteledning, for eksempel til en vifte, sier Ekeli.

— Vil Akvariet holde åpent i dag?

— Det antar jeg. Røykutviklingen i øvre røktergang er luftet ut og skader var det ikke. Når først dette skulle skje, er det fantastisk at alt fungerer. Brannvesenet var raskt på plassen og tok hånd om situasjonen, sier Akvariesjefen.