— Når temperaturen stiger noe særlig over 20 til 25 grader, legger pingvinene seg bare ned og peser og synes livet er ganske kjipt. Vi har flere ganger fått telefoner fra folk som tror en pingvin er død eller dødssyk fordi den har flatet ut i varmen, forteller dyrepasser Joachim Ekeli ved Akvariet i Bergen.

Trives med Bergens-vær

Men det er ingen grunn til å bekymre seg altfor mye for pingvinene i sommer, selv om de har den tykkeste fjærdrakten av alle fugler. Pingvinarten som finnes på Akvariet kommer opprinnelig fra Chile, og kan overleve i temperaturer helt opp til 35 plussgrader og helt ned til 40 minusgrader. Hva de trives med, er en helt annen sak.

— Ti - tolv - femten grader er flott vær for pingvinene. Regn er de også glad i. Klimaet i Bergen er i det hele tatt svært godt egnet for pingviner, forteller Ekeli.

For å unngå for mange pinvin-havarier i sommermånedene, sørger Akvariet for at temperaturen i pingvindammen holder en temperatur på åtte til ti grader året gjennom slik at det alltid er mulig å ta seg er forfriskende dukkert. For ekstra varme dager har dyrepasserne skaffet en plenspreder som kan dusje pingvinene med kaldt vann.

Pingrid er tenåring

Pingri Alexandra, som fikk navnet sitt forrige uke etter en navnekonkurranse i BT, er bare tre uker gammel. Hun har ikke fått testet svømmeferdighetene sine enda, men er gammel nok til å bade for første gang om en ukes tid. Helt stø på beina er ikke det lille, grå nøstet på i overkant av halvannen kilo blitt enda. Men pingvin-unger vokser fort, og Pingri Alexandra er ifølge Joachim Ekeli allerede på vei inn i de vanskelige tenårene. Som hos tenåringer flest er kroppen hengslete og vokser litt i rykk og napp: Føttene er allerede blitt til svære pailabber på størrelse med mammas, nesa er stor og vingene er så lange at den nesten sleper i bakken.

Pappaen til Pingri er av det overbeskyttende slaget. Han holder datteren under oppsikt til enhver tid, og passer på at hun spiser fisken sin. At mennesker forsøker å mate eller veie datteren, liker han dårlig. Mamma Maud ser ut til å ta det hele litt mer med ro.

Om kort tid kan Akvariet i Bergen få en ny fødsel: Selen Amalie er nemlig høygravid, og plasker rundt i pingvindammen mens hun venter på å føde.

TÅLER MYE: Pingri Alexandra er bare tre uker gammel og skal snart oppleve sin første sommer på Akvariet i Bergen. Hun tåler temperaturer helt opp til 35 grader, men trives ikke når gradestokken går mye over 20 pluss. <p/>KNUT EGIL WANG (foto)