Det bekrefter Gunnar Fløystad, konstituert visepolitimester i Hordaland politidistrikt overfor BT.

— Blodprøven er kommet bort. Vi skulle gjerne ha vært dette foruten, sier han.

Det var om morgenen lørdag 27. april i år at et helikopter fra Fonnafly styrtet i Røldal.

I helikopteret satt piloten og fire passasjerer. De var sikkerhetspersonell som skulle utplasseres i løypen i forbindelse med Røldal Freeride Challenge.

Samtlige kom uskadet fra hendelsen.

Helikopteret brakk i to og ble ødelagt i sammenstøtet med bakken.

Kan ha blitt stjålet

Politiet gikk tidlig ut og sa at de mistenkte piloten for å ha vært påvirket, og det ble tatt promilleprøve av ham samme dag. Det er altså denne blodprøven som nå er borte.

— Vi har varslet Spesialenheten om at blodprøven er borte. De skal undersøke hva som har skjedd. Derfor er det ikke rett av meg å uttale meg om hvordan blodprøven kan ha forsvunnet, sier Fløystad.

- Tror dere blodprøven kan ha blitt stjålet?

— Det er en av flere muligheter, ja. Men dette må Spesialenheten søke å finne ut av, sier Fløystad.

Han understreker at saken fortsatt er under etterforskning, og at politiets mål er å få klarlagt om piloten var påvirket eller ei.

— Vi ønsker å avhøre piloten, sier Fløystad.

Etter det BT kjenner til, skal blodprøven av piloten ha blitt tatt i Røldal. Han skal deretter ha blitt med politiet til Odda. Først noen dager etter ulykken skal politiet ha oppdaget at blodprøven var borte.

- Vil dere se på rutinene etter dette?

— Vi har i utgangspunktet gode rutiner for å sikre bevis, men vi vil jo følge nøye med på hva Spesialenheten kommer frem til svarer Fløystad.

- Et helt sentralt bevis

Det var politiet i Odda som først etterforsket saken, men da blodprøven forsvant, ble saken sendt videre til kollegene i Kvinnherad. Odda-lensmann Øyvind Rosseland henviser til lensmannen i Kvinnherad når BT ringer.

— Vi uttaler oss ikke om saken før den er ferdig etterforsket, sier Jan Ludvig Fosse.

Advokat Sveinung Eliassen bistår piloten som er siktet. Han er kritisk til politiet.

— Deres opptreden er eiendommelig. Denne saken har vist spesielle saksbehandlingsregler, mener han.

Eliassen synes det er beklagelig at blodprøven er borte.

— Vi ønsker å få klarlagt faktum, men nå ser det ut som vi har mistet et helt sentralt bevis, sier Eliassen.

Leder Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten for politisaker, region vest, bekrefter at de har innledet etterforskning.

— Vi undersøker denne konkrete saken, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere på det nåværende tidspunkt, sier Mjøs.

Fonnafly: - Svært beklagelig

Han ønsker ikke å svare på BTs spørsmål om klienten ønsker å la seg avhøre av politiet nå som blodprøven er borte.

— Jeg avventer selv tilbakemelding fra politiet, men har ikke hørt noe, sier Eliassen.

Sverre Underbakke i Fonnafly synes det er svært beklagelig at blodprøven er borte.

Samme dag ulykken skjedde, uttalte politiet at det var mistanke om at piloten var alkoholpåvirket. Nå er den daglige lederen redd for at verken piloten eller selskapet får et klart svar, slik at mistanken blir heftende ved piloten.

— Dette er egentlig en helt utrolig sak. Vi har ikke mottatt melding fra politiet om at blodprøven skal være borte, til tross for at jeg har spurt en rekke ganger. Jeg håpet jo at prøven ville fjerne all tvil om at piloten var påvirket, sier Underbakke.

Reagerte ikke på piloten

Han forteller at han snakket med piloten klokken 09.13 den aktuelle lørdagen.

— Det var like etter at helikopteret hadde gått i bakken. Det var ingenting som tydet på at han var påvirket. De fire som var med i helikopteret, reagerte heller ikke på piloten, sier Underbakke.

Etter at blodprøven var tatt og piloten var dimittert fra politistasjonen i Odda, returnerte han til Røldal, ifølge Underbakke.

— Han fremsto helt normal, og det var ingen ting som tydet på at han var påvirket. Selskapet har nulltoleranse på dette feltet og ville gjerne ha hatt resultatet av blodprøven, slik at prøven kunne bekrefte at dette er tilfelle, sier Underbakke.

Forsikringsverdien på helikopteret var 12 millioner kroner, ifølge Underbakke. Det blir ikke satt i stand igjen, ettersom det koster mer å reparere det enn å anskaffe ny maskin.

PRØVEN FORSVUNNET: Politiet mistenkte at piloten var påvirket da han fløy helikopteret som styrte i Røldal. Blodprøven ble borte noen dager etter helikopterstyrten.
ELLING SVELA