GARD STEIRO TROND NYGARD-STURE EYSTEIN RØSSUM

— Jeg gråt ikke da politiet hoppet ut av buskene. Involverer man seg i narkotikahandel, er det en risiko for å bli tatt. Det visste jeg.

28-åringen fra Litauen ble beskrevet som storfisk - en kynisk bakmann, narkohai og samfunnstrussel.

— Han drev et narkotisk supermarked, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Slike påstander blir møtt med et skuldertrekk i besøksrommet i Bergen Fengsel. Den unge mannen i hvit treningsdrakt forteller om jobben som tyggegummiselger, søsteren som ble lege og sin egen bronsemedalje i butterfly.

— Jeg ble aldri best, men tok et sølv i Litauen og en tredjeplass i ungdomsmesterskapet like før Sovjetunionen gikk i oppløsning.

De siste årene har han ikke vært i nærheten av et svømmebasseng, bare gjort dypdykk i norsk straffeprosess. Gjennom to rettssaker er han stemplet som en østeuropeisk miniutgave av Tony Soprano.

— Mye er blitt sagt om meg. Det meste er overdrevet. Politiet tok en maur og kalte ham en elefant.

«Pumpet inn amfetamin»

En rasteplass i Fyllingsdalen høsten 2002. Den 28 år gamle litaueren sitter og spiser sammen med en kamerat fra hjembyen Alytus.

Bortenfor, bak en hekk, er en annen litauer travelt opptatt med å rugge på en gammel Golf. Bagasjerommet er åpent, bensinmåleren skrudd ut. Mannen har tatt på plasthansker. Han stikker en trepinne ned i tanken og fikler voldsomt, bryr seg tilsynelatende ikke om turgåerne i området.

I 40 minutter føler politispanere den underlige forestillingen. Så slår de til. De tre litauerne legges i jern. Forsterkninger tilkalles. Når politiet rugger på den gamle bilen, dukker det opp en Bon Aqua flaske i bensintankåpningen.

— Rohypnol, metamfetamin og amfetamin, sier Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen ved Sentrum politistasjon.

Narkospanerne finner åtte flasker med hvitt pulver og ni med turkise sovepiller. Totalt 2,5 kilo narkotika og 21.900 tabletter. Det største beslaget i Bergen så langt det året.

Litauerne havner i kasjotten. Samtidig ruller politiet opp et godt organisert salgsapparat for litauisk dop i Bergen. Etterforskerne finner blant annet forbindelseslinjer til motorsykkelklubben Union MC og dørvaktmiljøet.

— Denne ligaen har pumpet inn amfetamin og Rohypnol til Bergen over lang tid, sier statsadvokat Smørdal da saken behandles i tingretten sommeren 2003.

«Ryppene» kommer!

I november 2002 havner beslagsrapporten fra Fyllingsdalen på kontorpulten til daværende nestleder i Kripos, Knut Holen. Politiinspektøren blir oppriktig bekymret. Det er nemlig ikke bare bergenspolitiet som finner bensintanker fulle av dop. Oslo, Trondheim og Stavanger oversvømmes av turkise piller.

— Rohypnol, eller rypper som de kalles, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

— I 2002 fant vi dem overalt. Hver gang vi sjekket lommene på en rusmisbruker eller innbruddstyv, dukket det opp slike tabletter.

I Kripos ser man et skremmende mønster. Mer og mer Rohypnol og amfetamin på gaten. Stadig flere og større beslag ved grensestasjonene. Fellesnevner: Litauen.

Knut Holen forstår at han må ta i bruk drastiske virkemidler. Alle politimestre innkalles til etterretningsmøte i Oslo.

— Vi kan ikke bli sittende i stolen nå. Utviklingen er dramatisk. Vi må komme på offensiven. Vi må slå kloen i bakmennene, sier Holen til politimestrene.

Det blir starten på et internasjonalt krafttak mot organisert kriminalitet. Ved å analysere, spane, avlytte mobiltelefoner og samarbeide på tvers av landegrenser, får politiet strupetak på pillemafiaen.

LITT SPRØTT: - Jeg gråter ikke over å sitte i fengsel, men det er litt sprøtt å bli kalt narkohai, sier mannen som ble dømt for smugling av 21.900 Rohypnol.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ