Sjefsfordomslege Trond-Viggo Torgersen og staben hans delte rundhåndet ut små esker med fordomspiller til HF-studentene i dag.

– Uff, håper jeg ikke trenger så mange, sier student Hanne Krogstadmo da hun tok imot den lille blå pilleesken med formaninger om å sjekke dosen sin på nett.

– Et triks er å ta dem frem når du føler fordommene kommer. Det er også lov å dele ut til andre når du mener de trenger det. Litt av poenget er kanskje å finne ut hva fordommer egentlig er, forklarer sjefsfordomslege Trond-Viggo.

For alle har fordommer, mener «legene» bak felleskampanjen Involveyourself. Men å innrømme dem offentlig er ikke alltid så lett.

– Humor er ofte en døråpner til å tenke annerledes, sier Trond-Viggo, som selv er ganske fordomsful mot menn med øks.

Den egentlige kuren mot fordommer er litt mer komplisert enn en pillekur.

– Økt kunnskap og engasjement er det som virkelig hjelper. Gjennom denne kampanjen ønsker vi å gi ungdom handlingsalternativer, sier prosjektleder Gunnvor Knag Fylkesnes.

Felleskampanjen Involveyourself er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp, Norges Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Flyktninghjelpen. Ungdomsorganisasjonene Changemaker, Press, Norsk Folkehjelp Ungdom og Røde Kors Ungdom deltar i kampanjen, som finansieres av Norad.

– Vi er særlig opptatt av internasjonale fordommer. Disse er ofte med på å øke avstanden mellom land og kulturer. Vi ønsker å skape nærhet, forklarer prosjektlederen.

Fordomslegestaben er nå på en bitte liten Norgesturné for å få studenter til å ta stilling til sine egne og andres fordommer. Tromsø var først ut, i dag besøkte de altså Bergen, og torsdag står Oslo for tur.

SIV DOLMEN
SIV DOLMEN