For snart to år siden var oppvekstkomiteen i Bergen på skolebefaring. Bjørndalsskogen skole på Laksevåg var en av dem som ga politikerne hakeslepp.

Les mer: Skoler og barnehager får strykav Helsetilsynet

Råtne vegger

Skolen er langt fra blant de eldste skolebygningene i Bergen. Hovedbygget ble oppført i 1980-årene, og siden er det bygget to frittstående blokker.

Likevel fremstår skolen, særlig hovedbygningen, nærmest som en råtten og nedslitt gammel låve. Ytterkledningen råtner bort. Plankene kan pilles i stykker med bare hendene. Hele skolen preges av gjennomgripende forfall og er et nitrist syn.

Fuktig inneklima

Innvendig er det gjort forsøk på å holde forfallet fra livet ved å flikke på vegger og gulv, men det hjelper så lite når det ikke skal mer enn en regnskur til før det lekker overalt. Vannet trekker inn i veggene og gjør inneklimaet helsefarlig. Skolen er på den nylig offentliggjorte listen over skoler som Helsetilsynet i Hordaland ikke har godkjent. Forholdene vil ikke bli bedre før skolen har fått nytt tak og nye vegger.

– Hvorfor så stygg skole?

– Vi får stadig høre at vi har en stygg skole, sier rektor Yngve Jørgensen.

– Foreldre og folk som er på besøk undrer seg og spør hvorfor vi ikke gjør noe med det. Vi kan bare svare at det er andre enn vi som må bestemme hva som skal gjøres og når det skal gjøres.

– Vi trodde at skolen skulle bli utbedret i fjor, etter at vi sto oppført i skolebruksplanen som en av de skolene som det hastet mest med å rehabilitere, sier han.

Går ut over alt

– Foreløpig har det ikke skjedd noe, ikke annet enn at forfallet er blitt verre. Vi begynner å bli utålmodige, for hele skolemiljøet lider under dette. Inneklimaet er påtakelig dårlig. Det har vi fått konstatert. Men det er også noe med at hele det fysiske skolemiljøet ikke akkurat fremmer den trivselen som vi bør og skal ha på en skole. Og jo mer shabby skolebygningene er, jo mer herping blir det gjerne. Ingen bryr seg når det ser så fælt ut fra før.

– Vi gleder oss til det blir fint her, men vi lurer virkelig på hvor lenge det skal være nødvendig å vente, sier Jørgensen.

Skremt over tilstanden

Oddny Miljeteig (SV) var med på oppvekstkomiteens befaring for halvannet år siden og ble skremt over tilstandene.

– Det var en omfattende befaring. Vi besøkte halvparten av byens skoler, og ble skremt over det vi så mange steder. Det var utrolig stor forskjell på standarden, og forholdene på Bjørndalsskogen sjokkerte oss mest. Det var ingen tvil om at her hastet det virkelig med å få gjort noe drastisk. Skolen er utformet arkitektonisk på en måte som gjør at den ikke tåler vestlandsvær, og det finnes flere skoler av denne typen i Bergen. For eksempel Skinstø skole i Åsane er bygget over nøyaktig samme lest, sier hun.

Krever oppdatering

Miljeteig sier at SV har krevd en oppdatert statusrapport for skolevedlikehold.

– Vi må vite hvor vi står til enhver tid, ellers er det ikke mulig å få kjennskap til hva som er mest presserende å få gjort. Vi har ikke fått noen egentlig oppdatering siden skolebruksplanen ble lagt frem for snart to år siden. Det holder ikke, sier Miljeteig.

Deisz, Ørjan
Deisz, Ørjan