Jo da, sjefingeniør Harald Skaalvik i Bergen Brannvesen er absolutt fornøyd med guffen på brannvarslingen i leiligheten hos Randi Marta.

Men hvordan er det med stearinlysene? Og komfyren? Og skjøteledningene? Og lampeskjermene? Og vaskemaskinen? Og ovnene?

— Sånne har jeg allerede kjøpt, sier Randi Marta da Skaalvik viser frem et sikkerhetslys han har med til henne. Et sånt lys som ikke brenner helt ned.

Dessuten har hun nettopp skiftet batteri i røykvarsleren.

Og stikkontakten til fjernsynet trekker hun ut av veggen hver bidige kveld.

— Fint og ryddig rundt komfyren er det også, slår brannmannen fast og noterer flere plusser i medbrakt skjema.

Men han er litt betenkt over mansjettene på stearinlysene i adventsstaken.

— Jeg passer på å slukke før de brenner helt ned, forsikrer Randi Marta og demonstrerer ivrig lyseslukkeren for den kjekke brannmannen.

Jakter på brannfeller

Sammen med kolleger i brannvesenet og eltilsynet i Bergen, ja i hele landet, startet Skaalvik i går århundrets jakt på brannfeller i de tusen julehjem.

Bare i Bergen er nærmere 80 brannfolk på «julebesøk» i sentrum og bydelene, tre heile dager til ende.

Ikke mindre enn 25.000 boliger skal besøkes på landsbasis, hele 3500 bare i Bergen, 6000 i Hordaland.

— Og i Bergen har vi heldigvis en positiv statistikk med nedadgående kurve for boligbranner, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad.

De siste par årene har antallet alvorlige bygningsbranner i Bergen ligget like under 100 pr. år, visstnok godt under landsgjennomsnittet.

Brakstad presiserer at aksjonen ikke er noen razzia, men mer en vennlig påminnelse om at desember er en brannfarlig måned, faktisk den farligste, og at det er grunn til ekstra aktsomhet.

Skrekkhistorie

— Målgruppene er i første rekke barnefamilier og eldre, forteller Brakstad. Statistikken viser at mens eldre over 65 år utgjør 12 prosent av befolkningen, så er den samme gruppen involvert i 48 prosent av alle brannene.

Gårsdagens skrekkhistorie fra virkeligheten handler om bergenseren som hadde røykvarsler som ikke virket, men som i en skuff hadde ni batterier - som alle virket!

Brakstad er mildt oppgitt.

Mens Skaalvik kan fortelle om to leiligheter i sentrum som ikke engang var utstyrt med røykvarslere.

— Å montere røykvarslere er huseiers plikt, så dette var brudd på forskriftene og vil bli fulgt opp av oss, sier Skaalvik.

TEST: - Ingenting i veien med røykvarsleren hos Randi Marta Millie kan sjefingeniør i Bergen Brannvesen, Harald Skaalvik, konstatere.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
LYSESLUKKER: Randi Marta Millie viser sjefingeniør i brannvesenet, Harald Skaalvik, at hun er påpasselig med å slukke stearinlysene før de brenner helt ned.<p/>FOTO: ARNE NILSEN