Fra 1. november må du betale for å kjøre med piggdekk i Bergen. Piggdekkavgiften ble banket gjennom i bystyret 18. september.

Velger du en vinter på pigger koster det 1200 kroner for en ordinær personbil. Alternativt kan du skifte ut pigger med piggfritt og få tilbake 800 kroner fra Bergen kommune.

Venter rush

Øystein Rolandsen hos Solberg Dekk har allerede fått de første henvendelsene om vrakdekk-ordningen.

— Vi forbereder oss til et rush, sier Rolandsen.

Hos dekkforhandlerne og på kommunens nettside - bergen.kommune.no/piggfritt - ligger skjemaene klare. Papiret fylles ut og stemples. Deretter vil Bergen Parkeringsselskap utbetale refusjonen.

Kommunen regner med å punge ut åtte til ti millioner for gamle piggdekk, forteller spesialrådgiver Svein Bollingberg i Bergen kommune.

I så fall blir det opp mot 10.000 færre biler som ruller rundt med piggene ute denne vinteren.

Gyldig oblat

— Hvordan skal de som velger piggdekk gå frem?

— Fra 1. november til 15. april må alle som kjører inn i Bergen med piggdekk ha et gyldig oblat. Oblatene kan kjøpes for hele sesongen, en måned eller dag for dag. Blir du tatt med piggdekk uten oblat, blir du ilagt et tilleggsgebyr på 750 kroner.

— Hva med beboere i omegnskommunene som bare så vidt er over grensen til Bergen?

— Regelen gjelder for alle som passerer kommunegrensen. På innfartsårene vil det bli utplassert egne piggavgift-automater. Der blir det mulig å kjøpe piggdekk-oblat for opp til tre døgn, forteller Bollingberg.

— En annen mulighet er skrape-oblat, som kan være praktisk å ha liggende i bilen. Den dagen du fysisk er i Bergen med piggdekk, tar du frem en oblat og skraper frem riktig dato og klokkeslett.

Hver femte velger pigg

Dekkforhandler Øystein Rolandsen regner med at piggdekk-andelen over disk vil synke til under 20 prosent i dekkbutikkene i Bergen.

— Blant dem som velger piggdekk er det mange tvilere. Jeg tror flere nå vil velge piggfritt, sier han.

— Hva svarer du når kundene spør om piggfritt er like trygt?

— Det er like mange meninger om nytten av piggdekk bak disken som blant kundene. Selv har jeg kjørt piggfritt i mange år og foretrekker det. Andre er mer skeptisk. Ifølge statistikken er det ikke flere ulykker på glatten med piggfritt enn piggdekk, sier Rolandsen.

VENTER STORINNTRYKK:- Jeg tror at flere nå vil velge piggfritt, sier Øystein Rolandsen, daglig hos Solvang dekk. Han har stor pågang fra bergensere som vil bruke den nye vrakordningen for piggdekk.
Nilsen, Arne