Når Pia Martine er online, og det er hun som regel hele tiden, har hun alltid fanene til de største nettavisene oppe. Google, også. Og Facebook, der hun har over tre hundre venner — eller «friends», for å være korrekt.

— Det er ikke det samme som venner, men heller bekjente. «Friends» dekker alt fra bestevenner til jobbkontakter og folk jeg gikk i barneskolen med.

— Har du venner som ikke er på Facebook?

— To.

— Du har talt?

— Det er nesten opposisjonelt å ikke være med på Facebook. Alle andre er der.

Døgnet rundt Facebook og andre nettsamfunn er mest populært blant norske studenter, viser Studmag-undersøkelsen fra Norfakta. 81 prosent svarer at de har vært innom Facebook den siste uken. På andre plass kommer MSN Messenger, der også Pia Martine er aktiv.

— Ja, ganske mye, men utvilsomt mindre enn før. Facebook har tatt over litt.

Pia Martine har en bachelor i retorikk, og i år er hun ansvarlig redaktør i Studvest, bergensstudentenes ukesavis. Jobben har fått nettbruken til å akselerere.

— Som regel er jeg på nett hele døgnet, når jeg er våken. Som redaktør får jeg usannsynlig mye mail. Før sjekket jeg mailen en gang om dagen. Nå gjør jeg det hele tiden.

Skjermshopping Pia Martine planlegger fester på Facebook, finner veien på Gule sider, leter etter brukte møbler på finn.no og vindusshopper på e-bay.

— Jeg leter etter klær, vintagekjoler og smykker. Men jeg har aldri kjøpt noe!

Halvparten av studentene i undersøkelsen bruker nettet til å lete frem fagstoff.

— Jeg er glad i bøker, og har brukt biblioteket mye. Jeg liker den fysiske følelsen av å bla opp i en bok, streke under, sette inn gule lapper.

Logger ut Studmag-undersøkelsen inneholder dårlig nytt for redaktøren. 72 prosent svarer at de ikke har lest studentaviser siste uke.

— Overraskende. For mange handler nok dette om at det er utrolig mye informasjon å forholde seg til. Kanskje leser de Studvest på nett. De tror det er det samme. Men det er en annen type journalistikk på nett enn i avis, sier redaktøren.

Pia Martine har også et liv utenfor nettet. Da er hun sammen med kjæresten og venner, går på kino, drikker øl, trener eller ser «Heroes» på TV. Når hun virkelig skal slappe av, logger hun av.

— Mange unge føler seg avhengig av nettbruk, men det er viktig å være utilgjengelig innimellom. Det er luksus.

**Tekst: KJERSTI MJØR

Foto: ODD MEHUS**