Dramaet utspant seg ved Helgatun i Myrkdalen like før klokken 14 i går. Paret fra Bergen var på skitur og hadde sin fire år gamle sønn med i en pulk. Da de spente av seg pulken, skled den over veien og havnet utfor et ti meter høyt stup.

— Pulken med barnet ble liggende på et isflak i elven, forteller operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt.

Krabbet ut på isen

Tre voksne tok umiddelbart affære, og ba 14 år gamle Petter Soltvedt fra Kalandseid om hjelp. 14-åringen så ikke selv hva som skjedde, men nølte ikke med å hjelpe da han ble klar over dramatikken.

— Da vi kom frem til elven, satt gutten ute på isen og hylte. Han så ikke skadet ut, men vi måtte ut på isen for å hente ham. Jeg ble valgt fordi jeg var den letteste av oss, forteller 14-åringen til BT.

Petter Soltvedt la seg ned på magen og krabbet på alle fire bort til den vettskremte fireåringen.

— Jeg grep armen hans og fikk festet et belte rundt livet på gutten. Han virket veldig redd, sikkert fordi det var en fremmed som kom. Deretter slepte jeg ham tilbake på land. Først da kunne vi løfte ham opp, forteller 14-åringen.

Fireåringen lå omtrent to meter ute på den tynne isen, som sluttet bare en halvmeter eller to bortenfor gutten.

— Var du ikke redd for at du kunne gå gjennom isen da du krøp utpå?

— Jo, men jeg måtte jo gjøre det likevel. Ellers kunne han jo ha falt i elven, sier Petter Soltvedt.

Gutten i fin form

Da fireåringen var kommet på trygg grunn, la de voksne ham i pulken og dro ham opp til veien. Gutten ble deretter kjørt i ambulanse til Voss sykehus. Leger på sykehuset beskrev fireåringen i går kveld som lettere skadet og i fin form, med unntak av noen magesmerter.

— Det viktigste for meg er at det går bra med gutten, sier Petter Soltvedt.

— Det verste er at han krøp utpå isen igjen etterpå, for å hente pulken, sier mamma Ingrid Soltvedt lett hoderystende.

— Ja, jeg hadde lovet å hente guttens votter også. Da kunne jeg like gjerne ta pulken samtidig. Men vottene fikk jeg ikke tak i. Jeg torde ikke å gå så langt ut på isen, forteller 14-åringen.

Dagens helt

Verken han eller foreldrene kjente fireåringens familie. Petter Soltvedt vet fortsatt ikke hvem de er, men foreldrene takket ham for hjelpen og ba om navn og adresse på fireåringens redningsmann.

— Jeg er veldig glad for at det går bra med gutten. Jeg har ikke klart å tenke på noe annet etter at dette skjedde, sier 14-åringen.

Kanskje ikke så rart, etter å ha blitt intervjuet av alt som kan krype og gå av lokal og nasjonal presse. Under samtalen med BT, ringer og piper det slik i 14-åringens mobiltelefon at mamma Ingrid må trå til som sekretær.

— Vi skulle bare ha en rolig og avslappende dag i skogen og gå på telemarksski, ler Ingrid Soltvedt, stolt mamma til dagens ubestridte helt på Voss.

HELT: 14 år gamle Petter Soltvedt fra Kalandseidet ble dagens helt på Voss i går, da han krabbet ut på en isflak for å hente en fire år gammel gutt. - Jeg er glad det går bra med gutten. Jeg har ikke klart å tenke på annet, sier 14-åringen.