I mars ble det kjent at Petter Johnsen og Berent Friele vil bygge et kjøpesenter i Latvias hovedstad Riga. Berent Friele er bror til ordførerkandidat Herman Friele. Kjøpesenteret, Galerija, skulle bli Rigas største, nær dobbelt så stort som Galleriet, og ligge i sentrum.

— Nå har vi fått alle godkjenninger, sier Petter Johnsen til Bergens Tidende.

Petter Johnsen sto bak byggingen av Galleriet i Bergen på slutten av 80-tallet.

Tre etasjer ned

Da BT skrev om prosjektet i mars var planen at det skulle investeres cirka 250 millioner kroner i kjøpesenteret. Byggestart skulle være september, og ferdigstillelse tidlig i 2004.

— Vi blir sikkert ikke ferdige før i slutten av 2004, eller begynnelsen av 2005. Det er fordi vi bygger tre etasjer med parkering under bakken, sier Johnsen.

Kjøpesenteret kommer til å bli 40.000 kvadratmeter stort.

Johnsen forteller at rivningsarbeidet startet for tre uker siden, og at byggestart nå ligger an til å bli i mars neste år.

Selskapet Balder Invest står for byggingen. Eierne av selskapet er Johnsen, Berent Friele og svensken Styrbjørn Holm. De tre eier omtrent like mye.

Ingen emisjon

Johnsen forteller at hans eierandel vil bli mindre når konvertible lån innfris og selskapet foretar en emisjon.

Planen var at Balder Invest i samarbeid med DnB Markets skulle foreta en emisjon på 45 til 65 millioner kroner allerede i mars for å øke egenkapitalen til 30 prosent.

— Vi har ikke foretatt emisjonen ennå. Vi ønsker å føre prosjektet lenger frem først. Foreløpig har vi finansiert det ved hjelp av eksisterende aksjonærer, sier Johnsen.

Han anslår at Balder Invest hittil har investert for 50 millioner kroner i prosjektet.

SATSER: Petter Johnsen har fremdeles tro på «Galleriet» i Riga, Latvia. <p/> ARKIV: ØRJAN DEISZ