TORE SÆTHER

Det sier Benedicte Bjorøy (22) fra Bergen. Sammen med samboeren Stian Madsen (26) har hun tatt fatt på ett års masterstudier i «human resource management». Både Benedicte og samboeren har bachelor-grad fra BI i Bergen, Stian i IT. De lot seg friste av å fullføre studiene i Australia av flere årsaker:

n Å ha utenlandsstudier på CV'n kan i seg selv være positivt.

n De gunstige låne— og stipendordningene i Lånekassen, er et annet moment som har betydning.

— Jeg hadde to studiekamerater i Bergen som hadde vært i Australia og lovpriste forholdene her, forteller Stian.

Og når det ble Australia, så er det ikke til å komme bort fra at klimaet også har vært viktig, innrømmer de to masterkandidatene. Kanskje ikke så rart når du kommer fra Bergen...

Populært studieland

Australia er for øvrig et svært populært land for norske utenlandsstudenter. De siste fem årene har mellom 3700 og 4500 fått stipend og lån for å studere Down Under. Brisbane er byen veldig mange velger, og blant Queensland-hovedstadens universiteter er det Griffith University som er mest i skuddet.

Stian og Benedicte startet sitt ettårige Australia-opphold med en liten uke i Sydney. Der hadde de bergenskontakt. Anja Haugsdal (23) har allerede vært ett år i Australia og fortsetter ytterligere ett år.

Startet i Cairns

— Jeg var på en jorden-rundt-reise i 2001 og var i Australia ganske lenge. Allerede da hadde jeg bestemt meg for å gjøre deler av studiene i utlandet, forteller Anja. Hun startet i Cairns, ganske langt nord i Queensland. Avslutningen på studiene i business og internasjonal turisme legger hun til Sydney. Siden hun allerede har skaffet seg god kunnskap om forholdene i Australia, hadde hun mange gode råd og tips å gi de to ferske «aussie-studentene».

Vennlige og hjelpsomme

Benedicte og Stian hadde bare etter et par dager fått merke australsk omgjengelighet:

— Folk er så blide, hilser og prater. Og så virker de veldig hjelpsomme, sier de to ferske australiastudentene.

Det lover jo godt. Dessuten med hotellrom på Bondi Beach før turen ble lagt nordover til Brisbane, fikk de to også på nært hold oppleve den australske strandkulturen.

— Men studiene her nede er svært intensive. Det blir nok ikke så mye tid til strandliv og sightseeing bortsett fra mellom semestrene, tror en spent og forventningsfull Stian Madsen.

<b>KJENT BAKGRUNN</b>: Studenttrioen med Operahuset i Sydney i bakgrunnen; f.v. Benedicte Bjorøy, Stian Madsen og Anja Haugsdal.
<b>IDRETTSGAL: </b>Med en forsmak på det idrettsgale Australia; storskjerm med Australian Open på plassen foran Operahuset. F.v.: Anja Haugsdal, Benedicte Bjorøy og Stian Madsen. <br/>FOTO: TORE SÆTHER