Siden nyttår har Kjell Karlson og kollegene i samferdselsetaten i Bergen kommune sendt ut om lag 200 gebyrer til huseiere som ikke har ryddet fortauene sine.

— Det er et høyt tall, kommenterer samferdselsdirektør Ove Foldnes.

De første gebyrene gikk på at folk ikke måket snøen bort fra fortauene, noe som gjorde det ufremkommelig. Ettersom snøen sakte, men sikkert blir til is, blir situasjonen desto verre.

— Kombinasjonen av at folk ikke tok det alvorlig og gjorde rent fortauene i første periode, gjør at vi nå før en unødvendig ekstra omgang med ren is, sier Kjell Karlson.

Når han kommer over glatte fortau som ikke er strødd eller saltet, skriver han ut gebyr. Uten advarsel.

- Hvordan reagerer mottakerne?

— De aller fleste aksepterer det, mens andre mener at de har strødd og vil klage. Klager blir behandlet fortløpende, sier han.

Pris: 500 kroner

Vi blir med han på inspeksjon i Bergen sentrum tirsdag formiddag. Han tråkker forsiktig bortover i Vaskerelven. Bare en smal stripe på fortauet er ryddet, resten er dekket av et tykt lag med is.

— Her er det ekstremt glatt. En smal stripe er ryddet, men det er ikke godt nok. Det skal være mulig å gå forbi hverandre, sier Karlson før han fisker frem fotoapparatet og dokumenterer isfortauet.

Husnummeret blir notert, og huseieren kan vente seg en regning på 500 kroner i posten. For denne huseierens vedkommende, er det ikke første gang.

— Når det ikke blir ryddet opp, må vi vurdere hva vi skal gjøre. Vi har mulighet til å utføre arbeidet med kommunalt tilsette, og sende regning, sier Karlson.

Han kjenner til tilfeller hvor huseiere allerede er gebyrlagt flere ganger i år.

— Benytt mildværet

Meteorologene har meldt mildvær i Bergen de kommende dagene. En gyllen anledning for grunneiere på etterskudd, mener Karlson.

— Huseiere bør benytte anledningen til å få vekk gammel is, før det kommer ny frost. Hvis ikke vil det bli skikkelig gale.

Vi spaserer videre i Vaskerelven i retning teateret. Karlson ser enda et fortau han ikke er fornøyd med.

— Riktignok har de hatt på noe salt, men nå er det bare rå håndmakt som nytter for å få vekk isen. Det er dumt å vente så lenge at det blir ekstremt vanskelig å få det bort.

Mens Karlson inspiserer fortauet, stikker butikkeier Marit Ramstad hodet ut døren.

— Det frøs til i løpet av én helg, og nå får jeg det ikke bort. Men jeg skal kontakte huseier og se hva vi kan få gjort, sier hun.

Samtidig kommer hun med en klar oppfordring til kommunens representant.

— Hva med kommunens egne fortau? Dere har ikke gjort en god nok jobb heller, sier Ramstad.

Karlson gir henne delvis rett. Han har skrevet ut minst 15 gebyrer til egen arbeidsgiver på grunn av manglende fortausrydding. Også Universitetet i Bergen og Fylkesmannen i Hordaland har fått gebyr.

— Kommunen og andre offentlige etater behandles på samme måte som alle andre, forsikrer han.

Ut i periferien

Karlson og kollegene får daglig henvendelser fra publikum som tipser om gater som ikke er fremkommelige. Så langt har kommunen konsentrert seg om sentrum, men nå vil de utvide horisonten.

— Det er noen ekstreme plasser igjen i sentrum, men ellers begynner det å se bra ut. Derfor kommer vi til å bevege oss ut i andre områder, sier Karlson.

Han varsler at Fjellsiden, Sandviken, Møhlenpris og Danmarks plass nå står for tur.

— Dette er et prioritert arbeid. Fortau skal være rene, slik at folk ikke havner på legevakten, sier han.

Hvordan er fortauene der du bor? Skriv gjerne en kommentar.

SONJA YSTAAS
SONJA YSTAAS