Det kan bli vanskelig for vandaler å knuse Pepperkakebyen i fremtiden.

— Vi er interesserte i å få Pepperkakebyen inn i det gamle bankhvelvet, så det er noe vi forhandler med Odfjell om, sier sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen Sentrum AS.

Pr. i dag er planen å ha Pepper­kakebyen i paviljongen på Torgallmenningen i år også, men Kristoffersen vil helst ha et annet lokale.

Tore Odfjell, daglig leder i Odfjell Eiendom, er positiv til forslaget om å ha Pepperkakebyen i det gamle bankhvelvet.

— Det er jo kjekt at bygget tas i bruk på den måten, det er jo ikke så mange som går i banken lenger. Å få aktivitet der og i underetasjen synes vi er positivt, sier han.

Søkt om bruksendring

Forrige uke sendte de inn søknad om bruksendring til Bergen kommune.

Hvis kommunen innvilger søknaden, kan det bli pepperkakeby i bank­hvelvet allerede i år.

— Vi håper at vi kan få Pepperkakebyen i bankhvelvet allerede til jul, men det kommer an på behandlingstiden på søknaden. Hvis det skjer hurtig, kan vi kanskje ha det klart allerede denne sesongen, sier Odfjell.

At Pepperkakebyen fikk bruke banksalen i 2012, skyldtes et samarbeid mellom Pepper­kakebyen og deres sponsor DNB.

— Det var DNB som sto for leiekontrakten, men de hadde allerede flyttet ut. Bergen Sentrum AS fikk også se i underetasjen, og fant ut at det kunne være egnede lokaler for dem. Det håper vi at vi kan få til, sier Odfjell.

Verneverdig bygg

Arealet i bankhvelvet er like stort som i banksalen.

— Hvis vi ser på hele under­etasjen, så er det mellom 900 og 1000 kvadratmeter, sier Odfjell.

Det er imidlertid noen praktiske detaljer som må være i orden før Pepperkakeby blir sikker som banken.

— Vi er avhengig av å få en inngang fra Torgallmenning-siden ved siden av hovedinngangen. Hvis ikke byantikvaren mener vi ødelegger noe der, håper og tror vi det skal gå greit. Det skal jo være vern gjennom bruk, sier Odfjell.

Også i selve hvelvet må det gjøres endringer.

— Vi må bygge en ny dør, sage litt i gamle solide betongvegger og ordne ventilasjon. I tillegg til må vi opprette rømningsveier, sier Odfjell.

Bygget er fra 1917, og huset den gang Bergen Privatbank. Frem til i fjor ble det drevet bankvirksomhet i bygget. DNB stengte da filialvirksomheten og flyttet ut.