— Tenk deg: Åpen stue og kjøkken her i salen og soverom på mesaninen, drømmer Bjørn Arne Olsen i Bergen Bygg og Eiendom (BBE) der han står i den gamle herredstyresalen med seks meter takhøyde og en gigantisk freske på den ene veggen.

Bergens Tidende er på visning i det som en gang var Laksevågs store stolthet: Kommunehuset. Åpnet med fanfare og kanapeer i 1961, slukt av Bergen sammen med resten av kommunen i 1972, og nå altså på vei til å bli luksusboliger i sjøkanten av Puddefjorden.

Pris: 70 millioner

Det vil si, ingen vet hva som skal skje med bygget i fremtiden. Men Bergen kommune har bestemt seg for å kvitte seg med landemerket, og lokker kjøpere med at omregulering til såkalt blandet formål - det vil si bolig og næring - er mulig å få til.

Det har fått eiendomsinvestorene til å bite på agnet. Prisantydningen på 70 millioner kroner skremmer ikke for 6000 kvadratmeter i vannkanten. Allerede har 16 interessenter avtalt visning, forteller Olsen. Hvem får vi ikke vite.

Kommunehuset fortsatte å være Laksevågs midtpunkt etter sammenslåingen.

— Postkontoret på hjørnet og biblioteket i sjøkanten ble nedlagt for to-tre år siden, forteller vaktmester Arvid Kroken.

To av dem som fortsatt holder til i bygget, ser ikke mørkt på at kontorene deres kan bli soverom.

— Det er vel slik det går med hele området her. Vi gleder oss til å få litt mer moderne lokaler, sier seniorkonsulentene Harald Ervik og Olav Sunde i IKT Drift i Bergen kommune.

Gamle minner

Salget av kommunehuset er et av mange eiendomssalg byrådet gjennomfører for å få penger inn i bykassen. Fra før er blant annet funkisperlen Forum kino solgt. Den som har sans for 60-tallsdetaljer, har litt å hente på Laksevåg. Byantikvaren mener at bygget har antikvarisk verdi, men vil i første rekke bevare fasaden.

Kanskje får kjøperen med seg minner fra Laksevågs 54 år som egen kommune. Svart-hvitt-bildet over formannskapet 1935-37, for eksempel. Eller diplomet «for utvist omsorg overfor dyr» fra 1965. Eller pokaler og diplomer fra Rana og Åsane kommuner, danske Sundby-Hvorup og skotske Burgh of Clydebank.

Den gamle ordførerklubben, derimot, var ikke å se.

TOPP UTSIKT: I sjette etasje er det takterrasse. Penthouse-leilighet her hadde ikke vært så dumt, sier Bjørn Arne Olsen i Bergen Bygg og Eiendom.
Sunde, Helge
TIL SALGS: Beliggenheten er det beste salgsargumentet, mener Bergen Bygg og Eiendom. Kommunehuset ligger helt nede på kaien, i Damsgårdsveien mellom Kirkebukten og BMV.
Sunde, Helge